Kijev i separatisti dogovorili razmjenu zatvorenika

Ilustracija: EPA

KIJEV i proruski separatisti istoka Ukrajine dogovorili su danas da će prije kraja godine razmijeniti zatvorenike, što je jedna od mjera za smirivanje napetosti dogovorenih na mirovnom samitu u Parizu.

"Dogovorili smo razmjenu zatvorenika prije kraja godine, kao što je bilo navedeno u zaključcima sastanka u formata Normandija u Parizu", napisala je na Facebooku glasnogovornica pregovarača iz Kijeva Darka Olifere.

I OESS je potvrdio dogovor

Format Normandija okuplja Rusiju, Ukrajinu, Njemačku i Francusku.

Predstavnik Moskve Boris Grizlov i izaslanici separatista potvrdili su ruskim agencijama zaključenje tog dogovora tijekom telekonferencije.

I Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), koja ima promatrače na istoku Ukrajine, priopćenjem je potvrdila taj dogovor.

Početkom mjeseca dogovoreno nekoliko mjera za razmjenu zatvorenika

Nakon sastanka na vrhu u Parizu, na kojem su se 9. prosinca sastali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i ruski Vladimir Putin uz francusko-njemačko posredovanje, dogovoreno je nekoliko mjera za smirivanje napetosti poput razmjene zatvorenika do kraja godine i novog povlačenja boraca iz triju područja do kraja ožujka.

Ukrajinske snage se na istoku Ukrajine suprotstavljaju proruskim separatistima, a Kijev i Zapad smatraju da ih podržava Moskva, što ona opovrgava. U ratu je od 2014. godine poginulo više od 13.000 ljudi.

Moskva i Kijev su već u rujnu proveli veliku razmjenu zatvorenika

Mirovni sporazumi potpisani u Minsku 2015. godine omogućili su bitno smanjenje nasilja, ali političko rješenje sukoba još nije zaživjelo.

Moskva i Kijev su već u rujnu proveli veliku razmjenu zatvorenika, što je prvi znak popuštanja krize koja potresa te dvije zemlje od 2014. godine. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.