Kazahstan - to sam ja: Nazarbajev zbirci titula pridodaje i onu Narodnog heroja

KAZAHSTANSKA vlada odlučila je svog predsjednika Nursultana Nazarbajeva počastiti još jednim u nizu ordena. Ovog puta će Nazarbajevu dodijeliti titulu Narodnog heroja i tako dodatno doprinijeti stvaranju svojevrsnog mita o ovom osebujnom političaru.

Premijer Karim Masimov je na sastanku sa članovima svog kabineta kazao kako će zakon kojim se uspostavlja nova nagrada biti "najznačajniji dokument koji je ikada potpisao u životu", prenose lokalni mediji.

Pretpostavlja se kako će 71-godišnji Nazarbajev novu titulu dobiti povodom obilježavanja 20. godišnjice nezavisnosti Kazahstana u prosincu. Inače, Nazarbajev je jedini predsjednik kojeg je Kazahstan imao i tu funkciju drži od proglašenja neovisnosti. Ako ga zdravlje posluži tu funkciju će imati još najmanje pet godina jer je u travnju izabran na novi mandat, i to rekordnom većinom.

Na ovogodišnjim izborima dobio 95,54 posto glasova

Službeni rezultati kažu kako je na izbore izašli 90 posto registriranih birača, a Nazarbajev je dobio 95,54 posto glasova. Ukoliko se Nazarbajev umori od službenog predsjedavanja i odluči otići u mirovinu, ne mora se bojati da će njegov utjecaj zbog toga oslabiti. Naime, prošle godine mu je parlament dodijelio status "lidera nacije", koji mu daje ovlasti da odobrava značajne zakone i po odlasku s funkcije, kao i doživotni imunitet od krivičnog gonjenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.