"Što ti manijaci rade jadnoj djeci?": Katolička gimnazija iz pakla



NEKI smo dan otkrili kakve se sve "strahote" odigravaju iza zatvorenih vrata jedne katoličke gimnazije. Šok i nevjerica. Minice, tajice, cigarete i šminka strogo su zabranjeni, a izuzetno stroge i konzervativne časne sestre cinkaju učenice roditeljima zbog slika na Facebooku i stvaraju im nepotrebne probleme. Uglavnom, sve ono što bi od strogog odgoja i inače strogih katolika očekivali. U tim nemilosrdnim uvjetima, ova potlačena i strogo kontrolirana djeca više ne mogu zapaliti ni cigaretu i nezainteresirano prošetati hodnicima izgledajući poput emo cirkusa. Što se to događa? Što ti manijaci rade jadnoj djeci?

(Ne)časne sestre

Na ovakve vijesti isprva reagirate refleksno. Katolička gimnazija, zabrane i strog odgoj istog trena stvaraju određeni otpor pa odmah dobivate poriv pustiti "The Wall" Pink Floyda i zaurlati da ne želite biti još jedna cigla u zidu. No, jednom kada tinejdžer u vama istisne posljednju aknu i zdravi se razum uključi, cijela ova priča o čudnovatoj katoličkoj gimnaziji počinje se činiti kao gomila budalaština. Bez obzira koliko stari bili, svi se još uvijek sjećamo godina provedenih u srednjim školama. Možda je riječ o optimizmu sjećanja, ali nema te srednje škole u kojoj niste doživjeli barem malo sranja kada su vas uhvatili s cigaretom u ustima. Možete se okladiti da u šest od deset srednjih škola imate barem zrnce problema zbog minica, a budite sigurni da će barem jedna od modno osviještenih profesorica baciti kritiku ako na nastavu dođete izgledajući kao rakun.

Dakle, zašto je odjednom problem ako se takvo što dogodi u katoličkoj gimnaziji?

Rugao se Batman časnoj sestri

Problem je navodno u praćenju učenica na Facebooku. Ono što rade privatno ne spada pod nadzor škole i ne bi im zbog toga trebalo praviti probleme. Međutim, koliko god bili ljuti na guranje surli u tuđe fotografije, ne smijemo zaboraviti da je netko zahtjev za prijateljstvo odobrio. Dakle, ovo je lekcija za sve polaznice katoličkih gimnazija koje toga još uvijek nisu svjesne. Imate izbor, ili maknite golišave fotografije ili maknite časne sestre s liste prijatelja.

Na stranu zabluda o privatnosti na tinejdžerskim profilima koji sve češće izgledaju kao profili srednjovječnih udavača koje žele namamiti podjednako očajne mužjake, ali nije li dobro to da netko pokazuje interes? Na kraju krajeva, iako izgledaju kao pingvini iz "Madagascara", časne ih sestre vjerojatno nisu pratile kriomice već su na očekivan način reagirale na fotografije koje su doživjele kao nešto problematično. Možemo se navlačiti oko definicije problematičnosti, ali iščuđavati se nad časnim sestrama zato što su zgranute onim što se događa na Facebooku jednostavno nije fer. Neki u golišavim fotkama iz WC-a vide najofucaniji Facebook klišej, neki najobičnije privlačenje pažnje, neki problem sustavne seksualizacije maloljetnika, a neki prvog jahača Apokalipse. 

U redu, nazivati konzervativne roditelje zbog fotografija u badiću možda i nije najbolje rješenje za ovaj tip problema i sve se moglo puno efikasnije razriješiti razgovorom, ali bez obzira koliko osupnuti bili, ovo je daleko od "šokantnog". Puno je gore živjeti u društvu u kojem se oni koji jedan dio dana brinu o vašoj djeci ponašaju nezainteresirano i prepuštaju stvari slučaju. Roditelji će odlučiti hoće li na to reagirati s "koga briga što sere stari šišmiš" ili "hvala ti šišmišu". Stoga, prestanite se ponašati kao da je u podrumu gimnazije otkrivena soba za mučenje u kojoj za to posebno obučene časne sestre prakticiraju "waterboarding". Ovo je najobičnija katolička gimnazija, a ne Abu Ghraib. Ako će netko biti stroži i skloniji skanjivanju od ostataka društva, onda su to definitivno časne sestre. To im je u opisu posla i toga ste trebali biti svjesni istog trena kada se u naslovu pojavila katolička gimnazija. 

A što se tobožnjeg ukora za oblačenje tiče, škola je škola i ako netko od starta ima zacrtan određen dress code, u čemu je problem? Svi ti klinci nakon nastave imaju dovoljno vremena da se našminkaju do neraspoznatljivosti, preobuku u bijelo smeće i odjure u klub gdje će ih fotografi koji rade za novine, toliko zabrinute za njihovu dobrobit, fotografirati i trpati im dekoltee na naslovnice. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.