Katastrofa u Meksičkom zaljevu: BP je za kvar na platformi znao tjednima prije eksplozije

RADNIK s potonule naftne platforme Deepwater Horizon kazao je da je tjednima prije eksplozije našao pukotinu na sigurnosnoj opremi bušotine.

Tyrone Benton je kazao BBC-ju kako tada pukotina nije sanirana, već je sporni dio zatvoren, a novi je priključen na buštoni. BP tvrdi kako oni nisu odgovorni za taj dio opreme, već je to bio vlasnik bušotine Transocean. Iz te tvrtke, pak, kažu da su prije eksplozije uspješno testirali taj dio. British Petroleum je izvijestio kako su troškovi borbe s katastrofom sada već narasli na 2 milijarde dolara.

Takav dio se odmah popravlja

Kada je platforma Deepeater Horizon 20. travnja eksplodirala, nije funkcionirao dio koji sprječava eksploziju. Taj dio nazvan BOP ima velike "škare" koje su napravljene tako da prerežu i zatvore glavnu cijev. Benton tvrdi kako su detektirali problem na dijelu BOP-a koji ga kontrolira. "Vidjeli smo curenje kod kontrolne ploče te o tome obavijestili predstavnika kompanije", kazao je Benton i dodao da se iz kontrolne sobe mogla isključiti kontrolna ploča te uključiti druga a da se ne zaustavlja proizvodnja.

Takvim otkrićem je zgrožen stručnjak za naftu sa Sveučilišta u Teksasu Tad Patzek. "To je neprihvatljivo. Ako se primijeti da bilo koji dio BOP-a ne funkcionira, tada se on u hitnom roku popravlja", kazao je Patzek. Benton tvrdi kako je njegov nadređeni o kvaru odmah obavijestio i BP i Transocean. Za popravljanje kontrolne ploče trebalo se privremeno zatvoriti bušenje koje je tada BP stajalo 500 tisuća dolara na dan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.