Kanada se povlači iz Kyoto protokola

KANADSKI ministar okoliša Peter Kent kazao je kako će se njegova zemlja službeno povući, odnosno odustati od Kyoto protokola.

Kent je objasnio da odredbe iz protokola nisu kompatibilne s razvojnim planom Kanade, te da bi zemlja bila prisiljena na velike kazne ako bi te odredbe kršila.

Ovakav potez je legalan i očekivan, iako je riječ o prvom službenom povlačenju neke države iz protokola o limitiranju emisije štetnih plinova iz 1997. godine.

"Kyoto je za Kanadu stvar prošlosti, i zbog toga ćemo likvidirati taj protokol. Kanadu bi ispunjavanje obveza nametnutih Kyotom koštalo 13,6 milijardi dolara. To je 1600 dolara manje za svaku obitelj u Kanadi. Krasna ostavština nesposobne liberalne vlade", okrznuo je svoj prethodnike Kent.

Kent je naglasio kako čak ni tada ne bi mogli u potpunosti iskontrolirati štetne plinove, jer dva najveća zagađivača, Kina i SAD, nisu obuhvaćeni Kyotom. "Novi dogovor osigurat će nam mogućnost razvoja i stvaranja novih radnih mjesta i razvoja. Sporazum postignut u Durbanu bit će dobra osnova za donošenje konkretnih zaključaka 2015. godine", kazao je Kent.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.