Kanada šalje više ratnih brodova u Tajvanski tjesnac

Foto: EPA

KANADA planira ploviti s više ratnih brodova kroz Tajvanski tjesnac kako bi jasno potvrdila svoje stajalište da je riječ o međunarodnim vodama. Ova najava dolazi nakon što je Kanada objavila indopacifičku strategiju koja Peking opisuje kao "remetilačku" silu.

"Moramo se pobrinuti da pitanje Tajvanskog tjesnaca bude jasno i da on ostane međunarodni tjesnac. Nastavit ćemo provoditi međunarodni poredak temeljen na pravilima kada je riječ o Tajvanskom tjesnacu. I zato smo također imali fregatu koja je ovog ljeta prošla kroz Tajvanski tjesnac, zajedno s Amerikancima, i želimo imati više fregata koje prolaze kroz njega", rekla je u intervjuu kanadska ministrica vanjskih poslova Mélanie Joly.

Kineski dužnosnici su ranije ove godine naglasili da Kina ne priznaje tjesnac kao međunarodne vode. Joly je sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bukureštu te je kazala da će se Kanada koristiti "novim vojnim sredstvima" u indopacifičkoj regiji kako bi pomogla osigurati mir i stabilnost. 

Kanada planira povećanje broja diplomata i vojnih izaslanika u regiji

Istup kanadske ministrice vanjskih poslova dolazi nakon što je Kanada objavila svoju prvu strategiju za regiju. Ministri vanjskih poslova NATO članica su u Bukureštu održali široku raspravu o Kini, dok su Sjedinjene Države pozvale transatlantski sigurnosni savez da obrati više pozornosti na posljedice moguće kineske vojne akcije protiv Tajvana.

Joly ističe da Kanada planira uložiti 297 milijuna američkih dolara u vojnu potporu indopacifičkoj regiji te da će se broj fregata raspoređenih u regiji povećati na tri ratna broda. Također, najavila je slanje većeg broja kanadskih diplomata i vojnih izaslanika diljem regije, piše Financial Times

Pentagon je nedavno objavio godišnje izvješće o kineskoj vojsci, u kojem predviđa da će Kina imati 1500 nuklearnih bojevih glava do sredine sljedećeg desetljeća, u odnosu na otprilike 400 koliko ih sada ima. Joly je naglasila kako je svjesna brzog rasta kineskog nuklearnog naoružanja. 

"Dugo nismo bili pouzdan partner"

"Znamo da moramo učiniti više kako bismo igrali ulogu u sigurnosti regije. Moramo ulagati u odvraćanje jer vjerujemo da je to najbolji način da se, na kraju dana, poštuju međunarodne norme", dodala je Joly. Kanada planira pojačati ulaganja u Five Eyes, mrežu za razmjenu obavještajnih podataka koja povezuje SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu, Australiju i Novi Zeland.

"Moramo osigurati bolji obavještajni kapacitet u cijeloj regiji. Mi smo pacifička nacija, moramo biti sigurni da igramo veću ulogu. Budući da nam je ovaj dio svijeta jako važan, moramo biti pouzdan partner jer predugo to nismo bili", kazala je Joly. Odbila je dati pojedinosti o nedavnoj najavi da će Kanada i Japan pregovarati o sporazumu o razmjeni obavještajnih podataka. 

Naglašava da je u kanadskom interesu da ima "vrlo blizak obavještajni odnos s Japanom" te dodaje da Kanada također želi ojačati veze s Japanom i Južnom Korejom, dijelom kao destinacijom za izvoz energije, ali i kao mogućim ulagačima u svoj mineralni sektor. 

Iako nova kanadska vanjskopolitička strategija zauzima oštar stav prema Kini, od represije nad Ujgurima do slamanja demokracije u Hong Kongu, Joly je svjesna kako je potrebno uspostaviti suradnju s Pekingom. Zaključila je da će Kanada "izazvati" Kinu kada bude potrebno, ali "surađivati ​​kada mora" u pitanjima kao što su klimatske promjene, nuklearno neširenje i globalna zdravstvena pitanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.