Kamera prvi put snimila tajnu akciju ruskih sabotera u Poljskoj, pogledajte

Screenshot: CNN

Rusija je već više od šest mjeseci angažirana u diverzantskoj operaciji u državama članicama NATO-a, ciljajući na opskrbne linije oružja za Ukrajinu i donositelje odluka koji stoje iza toga, prema izvorima iz vrha NATO-a.

CNN je objavio snimku ruskog sabotera na djelu u Poljskoj, koji je najprije ispisivao antiratne grafite u Poljskoj, palio ogradu tvrtke u Poljskoj koja je bila u ukrajinskom vlasništvu, a također je i postavljao kamere ispred baze u Poljskoj gdje su se obučavali ukrajinske vojnici. Angažirale su ga ruske obavještajne službe.

Sabotera odao račun na benzinskoj

Poljski agenti uhitili su sabotera nakon višemjesečnog nadzora, djelomično izazvanog otkrićem računa s benzinske postaje koji je slučajno ispustio tijekom jedne od svojih operacija, što je vidljivo na snimci.

Zapadne obavještajne službe prate porast diverzantskih operacija u Europi, za koje kažu da su dio ruske kampanje potkopavanja potpore Ukrajini.

Radi se uglavnom o paležima, a takve operacije usmjerene su protiv širokog spektra meta, uključujući skladište u Engleskoj, tvornicu u Poljskoj, kuće u Latviji, trgovine u Litvi. Ostale akcije uključuju postavljanje nadzornih kamera, šaranje grafita itd.

Zapadni dužnosnici kažu da akciju predvodi ruska vojna obavještajna služba, GRU. Rusija njima sije strah i tjera europske zemlje da povećaju troškove te samim time uspore isporuku oružja Ukrajini. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.