Kako su tehničke izmjene pravilnika na noge digle mjenjačnice

Foto: Robert Anić / Pixsell

IZMJENE Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom, koje je Ministarstvo financija donijelo prije nekoliko dana, digle su na noge dio hrvatskih mjenjača. 

Naime, iako su obveznici fiskalizacije, ovlašteni mjenjači dosad nisu bili posebno spomenuti u Pravilniku o fiskalizaciji. Od 4. siječnja ove godine, međutim, spominju se i u tom propisu, u kojem stoji da i za njih vrijedi pravilo o blagajničkom maksimumu, odnosno najvećem iznosu novca koji na kraju radnog dana smiju držati u blagajni, i to u iznosu do 100.000 kuna. 

Mjenjači se žale se da nejasne odredbe iz Pravilnika o fiskalizaciji u praksi ne mogu funkcionirati

Izmjene Pravilnika o fiskalizaciji i ubacivanje u taj propis poslova mjenjačnica izazvao je pravo nezadovoljstvo među ovlaštenim mjenjačima, od kojih su se neki javili i našoj redakciji. Kažu da im ovako sročena odredba o blagajničkom maksimumu od 100.000 kuna, iako je iznos isti kao i dosad, predstavlja prepreku u poslovanju jer tijekom ljeta na dnevnoj bazi ostvaruju znatno veće promete, a veće promete imaju i, primjerice, u vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana. U takvim uvjetima, žale se, neće moći poslovati.

"Ministarstvo financija je preko noći donijelo takvu odluku, a nitko nam ništa nije rekao. Nikome još nije potpuno jasno što znače nove odredbe u tom pravilniku i svatko ima svoje tumačenje. Po meni, ovo znači da bih u banci morao imati jednog ili dva radnika koji će stalno stajati u redu i čekati da mu neki od mojih zaposlenika donese višak prometa, koji se, vjerujte, u sezoni brzo napravi, kako bi ga mogli pohraniti na račun. Moguće je i da ćemo morati zatvarati mjenjačnicu kada napravimo promet veći od 100.000 kuna kako bismo taj višak odnijeli u banku pa tek onda otvarati. U praksi to jednostavno ne može funkcionirati, tako ne možemo raditi", poručuje za Index jedan od ovlaštenih mjenjača iz Dalmacije koji je molio za anonimnost.

Ministarstvo financija: Za ovlaštene mjenjače se ništa ne mijenja, to je samo tehnička izmjena

No, u Ministarstvu financija tvrde da se radi samo o tehničkoj izmjeni i da se za mjenjače u poslovanju ništa ne mijenja te da im je blagajnički maksimum ostao isti kao i do sada.

"Za ovlaštene mjenjače se ništa ne mijenja. Pravilnik je samo tehnički usklađen sa Zakonom o fiskalizaciji", kratko nam je kazao izvor iz tog Ministarstva, dodavši kako je prethodno provedeno javno savjetovanje na kojem mjenjači nisu iznijeli takve primjedbe. 

Iz Udruge mjenjača kažu da ovlaštene mjenjače štiti drugi zakon

I predsjednik Udruge hrvatskih mjenjača Gábor Sõregi kaže da je ovdje riječ samo o tehničkoj izmjeni spomenutog pravilnika, odnosno o njegovu usklađivanju sa Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom te da se za ovlaštene mjenjače u praksi ništa ne mijenja. Mjenjače, objašnjava naš sugovornik, štiti Zakon o zaštiti novčarskih institucija, koji u članku 11. ovlaštene mjenjače oslobađa obveze uplaćivanja iznosa iznad blagajničkog maksimuma. Uvjet za to je da višak drže u sefu koji se nalazi unutar neprobojnog prostora pa se tako pohranjen smatra, stoji u tom zakonu, gotovim novcem položenim u poslovnu banku. Hrvatske mjenjačnice, dodaje Sõregi, ispunjavaju te sigurnosne uvjete. 

"I meni je pao mrak na oči kada sam vidio što piše u izmjenama pravilnika, ali onda sam se konzultirao s pravnicom koja mi je rekla da se za ovlaštene mjenjače u praksi ništa ne mijenja. Ovlašteni mjenjači su i prije bili obveznici fiskalizacije, a sada se spominju i u pravilniku. No,  Zakon o zaštiti novčarskih institucija, koji regulira taj aspekt našeg poslovanja, i dalje je na snazi pa za nas u praksi nema promjena", pojašnjava za Index Sõregi. 

Problem je nastao kada su poslovne banke počele slati obavijesti mjenjačnicama 

Problem je, nastavlja, nastao kada su iz pojedinih poslovnih banaka prije nekoliko dana počeli slati dopise mjenjačnicama u kojima im prenose ono što stoji u izmijenjenom pravilniku o fiskalizaciji. Mnoge je mjenjače to iznenadilo, budući da nisu pravno potkovani niti imaju vlastite pravnike koji bi proučili slučaj i objasnili im ima li tu promjena. Na terenu je bilo, kaže Sõregi, i rasprava s inspektorima, no nema informacija da je itko od mjenjača kažnjen. 

"Svaki ovlašteni mjenjač je i dosad bio dužan voditi računa o blagajničkom maksimumu i višak pohraniti u zaštićeni sef. To se ne mijenja. Dakle, ne treba trčati u banku, stajati u redu i zatvarati mjenjačnice", zaključuje Sõregi.

Mjenjači žele izaći iz sustava fiskalizacije

Ističe i kako dosad nije dobio informaciju o tome da je neki ovlašteni mjenjač, od njih oko 1200 u Hrvatskoj, kažnjen zbog eventualnog prekoračenja blagajničkog maksimuma. To znači, ocjenjuje, da mjenjači poštuju pravila igre koja im je odredila država i višak pohranjuju u sefove. Ipak, smatra da bi najbolje rješenje bilo kada bi se ovlaštene mjenjače izuzelo iz Zakona o fiskalizaciji, s obzirom na to da ostvaruju velike promete, posebno tijekom ljetne sezone, i takve odredbe im predstavljaju prepreku u poslovanju. 

Iako je legitimno postaviti pitanje zašto dio mjenjača ne prati zakonske i podzakonske izmjene koje definiraju njihov rad, otvorenim ostaje i pitanje, na što često upozoravaju poduzetnici, zašto se izmjene propisa u Hrvatskoj odrađuju naglo i bez adekvatnog informiranja onih na koje se odnose. Upravo to je i jedna od glavnih zamjerki poduzetnika na ponašanje vlasti. To se posebno odnosi na male poduzetnike, koji često ističu da se propisi u Hrvatskoj mijenjaju kao na tekućoj vrpci, da su pisani nerazumljivo, a nerijetko su i kontradiktorni, kao i da ih nitko, u pravilu, ne obavještava o izmjenama, posebno podzakonskih akata. 

I Sõregi kaže da nitko iz vlasti nije tražio stav Udruge hrvatskih mjenjača oko izmjene spornog pravilnika. No, u Ministarstvu financija napominju da je provedena javna rasprava, kao i da su tvrtke imale dovoljno vremena za prilagodbu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.