Kako preživljavaju transseksualci u Indiji

Screenshot: BBC

INDIJSKI transseksualci izborili su se za pravo 2009. godine da ih se na biračkim popisima i iskaznicama klasificira kao zaseban spol, a 2014. Vrhovni indijski sud prepoznao je transseksualne osobe kao treći spol.

Transseksualci su osobe uvjerene da pripadaju suprotnom spolu. Često za sebe kažu da su "zarobljeni/e u tijelu suprotnog spola".

Santosh Kumar, aktivist udruge Rista koja se bori za prava transseksualnih osoba, procjenjuje da u Indiji ima više od pet milijuna eunuha, transseksualaca i transvestita koji se nazivaju 'hidžre', piše BBC.

Vrlo teško nalaze poslove.

Život transseksualnih osoba u Indiji

Transseksualci u Kalkuti slave rođenje djeteta. Tada plešu, pjevaju i upućuju molitve za zdrav život djeteta. Slave na taj način sve dok im roditelji ili članovi obitelji ne daju nešto novaca.

„Tako zarađujemo. Ponekad dobijemo samo jedan dolar (oko 6 i pol kuna)“, rekla je Seema. „Nemamo izbora. Nema drugih poslova za ljude poput nas, koji su istovremeno i muškarci i žene.“

„Velike kompanije nisu zainteresirane za nas. Mislim da bi vlasti trebale uvesti obaveznu kvotu zapošljavanja osoba trećeg spola“, rekao je Santosh Kumar, aktivist udruge Rista.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.