Kako Milanović dolazi do ekskluzivnog intervjua u Otvorenom?

KAD JADRANKA KOSOR zove čelništvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) i stopira emisiju Otvoreno posvećenu svađi branitelja, to se prihvaća kao nešto normalno i od jedne istaknute HDZ-ove dužnosnice sasvim očekivano.

No, je li normalno da vođa opozicije Zoran Milanović intervenira kod čelništva Hrvatske radiotelevizije zbog novinarskog priloga o ustavnim promjenama i zauzvrat dobije pola sata ekskluzivnog intervjua s Dijanom Čuljak Šelebaj u Otvorenom? Nažalost, jest.

U ovom društvu normalno je da šef oporbe zove čelnike HRT-a, normalno je da oni popuste njegovu pritisku i slijedom toga, sasvim je očekivano da hrvatski mediji budu u ovakvom stanju. Nema sumnje, od ovakve vlasti gora je jedino ovakva opozicija.

Sumrak javne televizije

Dakle, Zoran Milanović naljutio se prošloga petka na novinarku HTV-a zbog priloga o ustavnim promjenama u kojem je ona uzimala izjave od osoba za koje je šef SDP-a smatra da nisu kompetentne. Stoga je svoje nezadovoljstvo odlučio priopćiti odgovornim osobama na Prisavlju, a one postupile upravo onako kako su trenirane: odmah su ponudile Milanoviću polusatni intervju u Otvorenom, i to - da stvar bude slađa - s Dijanom Čuljak Šelebaj. I on je postupio upravo onako kako je treniran: pristao je.

Ne sliči li to na nešto što bi učinio, recimo, Ivo Sanader? Naravno da podsjeća, s tom razlikom da je predsjednik Vlade dovoljno mudar da to ne napravi. Ali ako je sve to normalno i očekivano, zbog čega je tako skandalozno?

U prvom redu, zato što se od dolaska HDZ-a na vlast, a naročito nove garniture na Prisavlje, govori o gušenju novinarskih sloboda, korupciji, suspenzijama nepoćudnih autora, čistkama, služenju vladajućoj politici i privatnim interesima. Koliko raste nezadovoljstvo među novinarima, toliko padaju ugled i gledanost. Ukratko, sumrak javne televizije.

Opozicija za to krivi (ili bi barem trebala kriviti) vladajuću strukturu. Prije koji tjedan Nenad Stazić, predsjednik saborskog Odbora za medije, sazvao je posebnu sjednicu o Denisu Latinu, koju su izaslanici Hrvatskog novinarskog društva i drugi nezadovoljnici iskoristili za napad na Hloverku Novak Srzić, Vanju Sutlića i druge, dok je HDZ napustio sjednicu. Ukratko, novinari i dobar dio javnosti očekuje od SDP-a da se, kao najjača - gotovo i jedina - oporbena stranka, zauzme za promjenu stanja na HTV-u. I što oni čine?

"Ne bavi se glupostima!"

Milanović u maniri Jadranke Kosor zove čelništvo HRT-a i prigovara na novinarskom prilogu. Zauzvrat dobije polusatni intervju s Dijanom Čuljak Šelebaj, novinarkom koja se nalazi pod istragom USKOK-a. Ali čak ni to nije sve!

Nakon što je nedavno ministar Darko Milinović dobio priliku u Otvorenom sam i neometan ni od koga braniti svoju reformu zdravstva, SDP se pobunio i ishodio novo Otvoreno na temu zdravstva: ovoga puta s ministrom su u studiju sjedili oporbenjaci. A prije nekoliko mjeseci, SDP-ovac Antun Vujić nazvao je svog prijatelja Vanju Sutlića kako bi izrazio nezadovoljstvo prilogom u Dnevniku gdje je Josip Broz Tito prikazan u negativnom svjetlu. Ukor se po vertikali spuštao do same novinarke koja je upozorena da se "ne bavi glupostima". Jer je tako rekao Antun Vujić.

I tako, umjesto da javna televizija bude poligon na kojem će opozicija kritizirati vlast zbog gušenja slobode medija, ona je poligon na kojem se opozicija pridružila vlasti u onome što im je zajedničko: interesnom pritisku na novinare i urednike. Valjda ćemo jednog dana dočekati da taj ukleti lanac negdje pukne: ako to već ne želi učiniti vlast jer od toga živi, niti urednici jer su zato tamo postavljeni,  preostaje samo opozicija. A njoj to ne pada na pamet. Sasvim očekivano. I zato tako skandalozno.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.