Kako je ubijen luđak kojeg se bojala cijela BiH

Foto: Facebook

NAKON osam dana velike potrage ubijen je Edin Gačić, četverostruki ubojica od kojeg je danima strepjela cijela BiH.

Gačić je ubijen jučer poslijepodne u razmjeni vatre s policijom u Košćan kod Hadžića. Danima ga je tražilo preko 1000 policajaca, jučer ujutro ponuđeno je 200.000 kuna za informacije o Gačiću, a u trag su mu ušli jučer poslijepodne kad je ubijen nakon što je ranio jednog specijalca.

>> Tko je Edin Gačić, luđak i ubojica kojeg se boji cijela BiH?

No priča o Gačiću počela je još devedesetih. Tada je, naime, praktički još kao tinejdžer pristupio odredu mudžahedina, brutalnoj vojnoj jedinici poznatoj po brojnim zvjerstvima za vrijeme rata u BiH. Poslije rata Gačić je završio u zatvoru zbog ubojstva suborca. Bila je 1998. godine kad je Gačić ubio Ismeta Gunića, predsjednika Udruženja Banjalučana u Zenici. Ubio ga je nožem, šrafcigerom, daskom od ormara i grijalicom i za taj zločin je bio osuđen na 14 godina zatvora.

Međutim, on je 2002. godine tijekom dopusta izvršio i ubojstvo majke Sifete, za koje je dobio dodatnih 20 godina zatvora.

"Uperivši pištolj u nju, ispucao sam dva metka koja su je pogodila, koliko se ja sjećam, u predjelu grudi. Nakon pucanja Sifeta je još uvijek bila živa, a ja nisam htio da nastavim sa pucanjem kako ne bi čuo komšiluk te sam upotrijebio komad štrika koji sam imao ranije spremljen u cilju izvršenja ubojstva... te sam dokrajčio Sifetu davljenjem", pričao je Gačić policiji jezive detalje ubojstva majke.

>> Luđak iz BiH je majku upucao pa udavio, a policiji je ispričao jezive detalje

Na slobodu je pušten 2017. godine, nakon što je odslužio većinu kazne.

Tada su iz zatvora u Bihaću upozoravali na njega

"Vještak psihijatar je konstatirao da je riječ o vjerskom fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja i koji smatra najvećim grijehom neizvršenje svojih ideja, bez obzira na to koliko devijantne bile. Prije počinjenja kaznenog djela neko vrijeme je živio u Bočinjama s mudžahedinima.

Jedna od žrtava ubojstva je njegova majka. S odjeljenja forenzike pušten je na korištenje vikenda, što je iskoristio da bi majku lišio života", kaže se u aktu koji potpisuje direktor Zatvora Bihać Edham Veladžić.

>> Tko je ubojica iz BiH? Evo dokumenta iz zatvora u kojem piše koliki je luđak

Gačić je mirovao do prošlog ponedjeljka kad je u ranim jutarnjim satima usmrtio Sauda Sultanića, trgovca iz Podorašca kod Konjica, i to s tri hica iz puške, nakon čega ga je najvjerojatnije nekoliko puta ubo nožem.

Tada počinje velika potraga koja će se posebno intenzivirati nakon subote. Naime, u subotu navečer u mjestu Suhodol kod Tarčina Edin Gačić je likvidirao i Mahira Begića, policajca koji je radio na osiguravanju objekta za obuku policijskih kadrova Federalne uprave policije, i to pucajući mu u grudi i glavu.

Tada je postalo jasno da Gačić nije samo bjegunac već i osoba koja je spremna sve učiniti pa i ubiti ljude koje nikad do tad nije vidio. Zbog toga je u dobrom dijelu BiH zavladao strah. Ulice mjesta na kojima je Gačić navodno viđen bile su prazne, a brojni roditelji svoju djecu nisu željeli poslati u školu. Panika je zavladala i u Sarajevu jer se prema putanji kretanja moglo zaključiti kako Gačić ide baš prema glavnom gradu.

Jučer se broj policajaca koji ga traže, kako je objavio ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, popeo na 1200.

>> Ovo je brlog u kojem se skrivao poremećeni mudžahedin

Jučer poslijepodne nakon kratkotrajne razmjene vatre Gačić je ubijen. Nije uspio više nikoga ubiti. A stanovnici BiH napokon mogu odahnuti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.