Kako je šef britanskog Parlamenta postao junak drame oko Brexita

Screenshot: Guardian/Britanski parlament

"MIR! MIR!" Ovim riječima predsjednik Donjeg doma britanskog Parlamenta John Bercow, bez lupanja čekićem i popratnih rekvizita, smiruje žamor i komešanje na parlamentarnim zasjedanjima - pogotovo na napetim i često kaotičnim raspravama o Brexitu, oko kojeg i dalje nema dogovora.

A snimke ovog osebujnog 56-godišnjeg političara, prodornog glasa i teatralnog nastupa u starinskom britanskom stilu kakav se danas vidi možda još samo u povijesnim serijama i filmovima, učinile su ga pravom internetskom zvijezdom, ne samo u Velikoj Britaniji nego i šire. Savjeti koje daje nervoznim zastupnicima, koje naziva "nepopravljivim delinkventima", poput "uzmite lijekove ako trebate", "počnite odlaziti na jogu", "napišite 1000 puta 'ponašat ću se pristojno na pitanjima za premijera'", učinili su ga još popularnijim u javnosti.  

Dopisnik Guardiana iz Bruxellesa piše da je Bercow, dok su Europljani gledali prometnu nesreću zvanu Brexit, pružio malo veselog oduška onima koji nisu upoznati s jedinstvenim obilježjima britanske politike. Elokventna i često gromoglasna obraćanja Bercowa zastupnicima postala su tema i viralnih videa na društvenim mrežama i novinskih profila. 

Kritičari ga optužuju da je pristran protiv Brexita i da maltretira Parlament

Kao osoba čija je pozicija striktno nestranačka, predsjednik Donjeg doma Parlamenta od 2009. (pozicija koja se u britanskom političkom sustavu zove Speaker of the House of Commons) John Bercow je isprovocirao više straha, ljutnje i divljenja nego ijedan drugi u novijoj povijesti, zaključuje The Guardian.

Njegovi kritičari, koji ga optužuju da je pristran u korist protivnika Brexita, pokušali su ga smijeniti mnogim taktikama, ali bezuspješno. Bercow je, naime, u predavanju studentima na sveučilištu Reading priznao da je glasao za ostanak Velike Britanije u EU. A kad je američki predsjednik Donald Trump posjetio zemlju, Bercow mu je de facto zabranio da održi govor u Parlamentu, zbog njegovog rasizma i seksizma.

"Mnogi od nas odsad će imati nepokolebljivo uvjerenje da sudac naših poslova nije više neutralan, posebno zbog toga što ste javno iznijeli svoje mišljenje i glas o pitanju Brexita", napao ga je konzervativni zastupnik i čvrsti brexitovac Crispin Blunt, nakon što je Bercow prihvatio prijedlog prema kojem je Theresa May dobila samo tri dana da iznese plan B o Brexitu ako Parlament glasa protiv njenog dogovora s Bruxellesom - što se i dogodilo. Daily Mail, koji je također čvrsto na strani brexitovaca, opisao ga je kao "egoističnog šepurećeg papagaja" koji je "besramno stavio svoju anti-Brexit pristranost ispred nacionalnog interesa".

Osim toga, više puta je dobio pritužbe da maltretira zastupnike, ali i pomoćnike, što on odlučno poriče. Ipak, mnogi zastupnici, kako vladajući konzervativci tako i oporbeni laburisti, čvrsto su na njegovoj strani jer ga vide kao prvog predsjednika Parlamenta koji volju zastupnika stavlja ispred popuštanja vladi. Naime, Bercow je znatno povećao broj hitnih pitanja koje takozvani "backbencheri", zastupnici koji nisu ni članovi vlade niti oporbene "vlade u sjeni", mogu postaviti ministrima i premijerki. May je zbog toga ponekad na pitanja zastupnika morala odgovarati i po tri sata u komadu.

"On je kao nijedan predsjednik parlamenta dosad"

"Nitko na britanskom otoku ne može narediti 'mir, mir' ljepše nego John Bercow", pišu tako nizozemske novine De Volkskrant i dodaju da je "jedini mir (ili red, eng. 'order') u britanskoj politici u ovim turbulentnim danima dolazi iz usta Johna Bercowa". "On je kao nijedan predsjednik dosad... Bercow je izmijenio posao (predsjednika)", komentirao je za Daily Telegraph autor Bercowljeve biografije Bobby Friedman.

U isto vrijeme, na YouTubeu se mogu naći njegove snimke iz Parlamenta s naslovima poput "Bercow odlazi u 'beast mode'", "Bercow pokopao zastupnike" i "Najbolje od Bercowa dok izravnava račune (setting the record straight) u debati oko Brexita". "Montipajtonovski. Veličanstveno", komentirao je jedan tviteraš videokompilaciju koju je objavio njemački Tagesschau. 

Bercow je inače sin taksista rumunjsko-židovskog porijekla iz sjevernog Londona, koji je promijenio prezime iz Berkowitz u Bercow. Studirao je na sveučilištu Essex, a svoju političku karijeru počeo je, zanimljivo, na ekstremnoj desnici. No s vremenom je skretao sve više ulijevo i, iako i dalje torijevac, počeo podržavati socijalno-liberalne politike poput gay prava. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.