Kako je Kolinda izdala Hrvate katolike

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

INTERVJU predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za popularni ženski časopis Gloria - koji je zbog toga Kolindi dao i naslovnicu - trebao je biti dobra promocija za nadolazeću predsjedničku kampanju. Iako Kolinda još nije najavila da će se kandidirati za reizbore, njeno ponašanje odavno ukazuje na to da je ona već u kampanji, a razgovor o tome kako održava vitku liniju i oslobađa se od stresa očito je zamišljen tako da Kolindu učini simpatičnom i prijemčivom za žensku publiku.

> Može li Kolinda uopće biti Hrvatica katolkinja ako vježba jogu?

Ali kao i već bezbroj puta dosad, Kolinda je od propagandne pite uspjela napraviti ono za što svi znamo da je nastavak te narodne izreke te se zahvaljujući vlastitoj nesmotrenosti našla usred skandala koji ju je još više otuđio od njene glasačke baze - Hrvata katolika. Naime, predsjednica je za Gloriju izjavila sljedeće: "Jako promoviram bavljenje sportom, a pogotovo volim jogu i meditaciju. Takav život čini me pripravnom za javne nastupe, baš kao što mi molitva i zvuk kiše na CD-u koji poslušam prije spavanja daju mir."

Unatoč spominjanju molitve pred spavanje, Kolinda je svojim priznanjem da prakticira jogu izazvala burne reakcije katoličkih medija, kao i istaknutih pojedinaca s desno-klerikalne scene, koji smatraju da je joga nespojiva s katoličanstvom jer dolazi iz hinduizma. 

Tko su Hrvati katolici?

Oni koji sad žestoko kritiziraju Kolindu zbog joge 2014. godine su bili njeni najzagriženiji podržavatelji, udarna šaka Kolindine prve predsjedničke kampanje, što znači da si je predsjednica još jednom stvorila problem kojega ne bi bilo da joj jezik nije brži od pameti. Jednostavnije rečeno, Kolinda je izdala Hrvate katolike i stara ljubav je, prema svemu sudeći, pukla.

Da bi bilo jasno kako se ta ljubav rodila prvo je potrebno definirati tko su Hrvati katolici. Taj izraz se koristi za onaj dio građana Republike Hrvatske koji su politički usmjereni desno te koji prihvaćaju lažni klerikalno-nacionalistički narativ o tome kako je Katolička crkva kroz povijest spasila hrvatski narod od nestanka kao i hrvatski identitet. Iz toga proizilazi njihov stav da su hrvatstvo i katoličanstvo neraskidivo povezani, što paradoksalno predstavlja i negaciju katoličanstva kao religije i Hrvata kao nacije. Naime, katoličanstvo je univerzalna religija, kojoj nacionalnost (ili rasa) vjernika nije važna, a Hrvati katolici zapravo Katoličku crkvu u Hrvata pretvaraju u autokefalnu, dok uvjetovanje pripadanje hrvatskoj naciji jednom religijom iz hrvatske nacije isključuje pripadnike drugih religija, kao i ateiste, čime de facto umanjuje hrvatsku naciju. Naravno, ti paradoksi uopće ne zabrinjavaju Hrvate katolike jer oni se smatraju najvećim domoljubima u Hrvatskoj, a one koji se s njima ne slažu rado proglašavaju izdajnicima. 

Hrvati katolici mrze papu Franju

Hrvati katolici njeguju nacionalistički kult hrvatske države, što podrazumijeva i relativiziranje zločinačkog karaktera NDH jer njima je od njene genocidne prirode ipak važnije što je bila "hrvatska država", oni su veliki podržavatelji Vatikanskih ugovora i vjeronauka u javnim školama, slave Darija Kordića dok s njima šeće na Hodu za život, protive se pravu žena na pobačaj, opsjednuti su Alojzijem Stepincem i time da ovaj problematični kardinal koji je blagoslovio NDH postane svetac itd. Hrvati katolici naročito ne podnose papu Franju, kojega najbrutalnije vrijeđaju te proglašavaju masonskim agentom i Antikristom.

Hrvati katolici zapravo žele da Hrvatska postane ono što se kolokvijalno naziva "katoličkom džamahirijom", a preciznije bi bilo reći da je u pitanju nacionalistička teokracija u kojoj primat imaju Hrvati katolici, dok su svi ostali građani drugog reda. Naravno, treba naglasiti da nisu svi Hrvati koji su katolici ujedno i Hrvati katolici, iako Hrvati katolici to tako vole predstavljati u javnosti kada im odgovara, pozivajući se na 87 posto građana RH koji se izjašnjavaju kao katolici. Za Hrvate katolike je taj postotak dokaz da su oni, kako kažu, većina "koju terorizira manjina", no realnost je takva da su Hrvati katolici fundamentalistički nastrojena i financijski dobro potkovana manjina u hrvatskom društvu koja sanja preuzeti vlast u RH.

Kolinda je prva vjernica na čelu Republike Hrvatske

Zbog toga se godinama od Hrvata katolika mogao čuti lament o tome da je "hrvatska nacija većinski katolička", ali se za predsjednika nikako da izabere nekoga tko je katolik, jer to nisu bili ni Franjo Tuđman, ni Stipe Mesić, a ni Ivo Josipović.

A onda je HDZ Tomislava Karamarka za predsjednicu kandidirao Kolindu te su Hrvati katolici prvi put dobili kandidatkinju koja se obraća direktno njima i koja njihove nacionalističke i klerikalne vrijednosti želi zastupati na Pantovčaku. 

Kolinda je svoje katoličanstvo otvoreno naglašavala i u kampanji, a i otkako je postala predsjednica RH. Objavljivala je svoje slike s misa, išla je dodirnuti prozirnu kutiju u kojoj se nalazi leš Leopolda Mandića, na svakom važnijem vjerskom blagdanu bila je u prvom redu do oltara, pjevala je "Rajsku djevu, Kraljicu Hrvata", u javnosti je često spominjala svoju vjeru, Katoličku crkvu i Alojzija Stepinca, stalno je na Pantovčaku primala pripadnike klera i raznih klerikalnih inicijativa itd. Kolinda je bila predsjednica RH za koju su, između ostalih, glasali Hrvati katolici, a ona je to znala i veći se dio svog mandata ponašala kao samo njihova predsjednica, a ne predsjednica svih građana RH. Nedavno je u intervjuu za Hrvatski katolički radio čak otpjevala i "Krista na žalu", otkrivši kako joj je to omiljena duhovna pjesmica.

Intervju za Gloriju kao kap koja je prelila čašu

Naravno, Hrvatima katolicima je kako je Kolindin mandat odmicao postalo jasno ono što je onima koji za nju nikad nisu glasali bilo oduvijek jasno: predsjednica je karijeristica i oportunistica, osoba bez dubokih uvjerenja, pozerka bez sadržaja. Ipak, ona je i dalje bila njihov najbolji izbor te je sve ukazivalo na to da će taj dio glasačkog tijela ponovno glasati za nju, ovaj put možda začepljenog nosa.

I onda je prošlog tjedna objavljen taj nesretni intervju za Gloriju, prvi korak u šizmi koja je u proteklih nekoliko dana eksplodirala između Kolinde i Hrvata katolika. Njena izjava da prakticira jogu bila je, čini se, kap koja je prelila čašu. 

U napad je prvi krenuo vjerski portal Bitno.net, koji je objavio članak u kojem se navodi kako je "predsjedničko promoviranje joge (pa čak i samo kao moguće tjelovježbe) problematično imajući u vidu kako je predsjednica u puno navrata isticala svoju katoličku vjeru kao njezin politički i životni orijentir". Objavili su i snimku propovijedi nekog hrvatskog fratra koji objašnjava zašto je joga katolicima neprihvatljiva.

Oštar napad šatoraškog popa Mandurića na Kolindu

Onda je krenula teška artiljerija utjelovljena u šatoraškom popu Iki Manduriću, jednom od glasnogovornika Hrvata katolika u javnom prostoru, kleriku poznatom po svojim nacionalističkim i fundamentalističkim stavovima. Mandurić je tako već u jednom statusu na Facebooku izvrijeđao premijera Andreja Plenkovića, kvalificirajući ga kao "narodnog neprijatelja broj jedan Hrvatske i naroda", a sada je na red došla i Kolinda. 

"Užasno me žalosti što predsjednica, pričajući o svojoj privatnoj vjerskoj praksi joge, zapravo odvraća narod od Katoličke vjere. I tako puše u jedra trendu promicanja joge u škole, sport, i svagdašnji život, koja se inače sve više nameće i katoličkoj djeci, što je za nas veliki problem", napisao je Mandurić na svom Facebooku. 

Kolindina "duhovna plitkoća"

"Ovaj skandal s promicanjem joge, dakako, posve obezvređuje ono nedavno pjevanje u eter pjesme 'Krist na žalu', jer se pokazuje da ono nije potkovano poznavanjem vlastite vjere, te je utoliko bilo obmanjujuće. Ovdje se svakako mora postaviti pitanje, nije li to zastranjenje u vjeri otišli i dalje, i do koje mjere?

I sad kako to ispraviti? Jedino što poželiš je da katolički narod lijepo prepozna ovu duhovnu plitkoću, i okrene se tome da pokuša pronaći nekoga drugoga tko razboritije i autentičnije živi domoljubne i kršćanske vrijednosti - ako takav postoji ili ako se takav pojavi?

Tko ne razumije narod, i tko nema iste ideale, ne može ga ni voditi", zaključio je Mandurić svoj napad na Kolindu u stilu tipične retorike Hrvata katolika, koji su uvjereni da imaju pravo govoriti u ime hrvatskog naroda. iako za to nemaju baš nikakav legitimitet.

Bijes Kolindinih dojučerašnjih fanova

Na Kolindu su se po društvenim mrežama i u komentarima članaka na kleronacionalističkim portalima još brutalnije obrušili njeni nekadašnji glasači i zagriženi obožavatelji. Evo nekoliko reprezentativnih komentara: "To nisu nikakvi bezazleni tjelesni pokreti, nego dijelovi rituala obožavanja zloduha - tj. hinduističkih božanstava", "Svatko tko se srami svoje vjere nije vjernik! Kolinda nije vjernik!", "Katolik koji je išao na vjeronauk zna zašto je joga nespojiva sa kršćanstvom, to ne znaju partizanski potomci koji u prvim crkvenim sjedalima sudjeluju na sv. misi isključivo ako se snima za Dnevnik, i misle, ne piše mi na čelu da sam ateist, glumac i lažov". Hrvati katolici sada Kolindu mrze više i od pape Franje, čini se.

Stvari su se dodatno zakomplicirale kada je Mandurić ugasio svoj profil na Facebooku, a desničarski portali su taj potez objasnili pritiskom na šatoraškog popa iz crkvene hijerarhije, pritiskom koji je navodno došao nakon intervencije s Pantovčaka. No umjesto da to kontroverzu s Kolindom i jogom okonča, taj potez je ispao dolijevanje ulja na vatru pa se s Mandurićem u histeričnom videu solidarizirao i riječki vjeroučitelj Marin Miletić, još jedna zvijezda desno-klerikalne scene. 

Riječki vjeroučitelj protiv joge i Kolinde

Miletić je na svom YouTube kanalu sinoć objavio desetominutni video u kojem vrišti u kameru zbog toga što je, kako objašnjava, Kolinda najvjerojatnije sredila da se Manduriću ukine profil na Facebooku. Svašta je tu udrobljeno, no ima dijelova koje vrijedi citirati. Primjerice, Miletić ističe da "pater Ike nije rekao laž", a pred kraj 5. minute svoje tirade Miletić govori da je "našem društvu dosta više licemjera" - kao tipični Hrvat katolik Miletić sebe vidi glasnogovornikom cijelog hrvatskog društva - te proziva, između ostalog, "kler koji se predstavlja nepatvoren i autentičan a onda ide u Italiju i druže se... ahem... onako kako se druže". Ostaje neprecizirano s kime se taj hrvatski kler druži u Italiji, no čini se da Miletić tu indirektno proziva svećenike koji su homoseksualci i krše celibat, ali ipak nema petlje to jasno izreći.

Miletić je Kolindu napao i kao katolkinju koja "slabo poznaje svoju vjeru" te je na kraju konstatirao da bi se predsjednica trebala zapitati "kojem gospodaru služi". Video je za manje od 25 sata pogledan 15 tisuća puta. Inače, isti taj Miletić se prije samo nekoliko tjedana oduševljeno fotografirao s Kolindom na Pantovčaku, ali sada se očito posve razočarao u predsjednicu.

Popularnost joge je dokaz da su Hrvati katolici podbacili u ispiranju mozga

Vrijedi napomenuti i da cijela frka oko joge, koja se ostatku hrvatske javnosti čini smiješnom, razotkriva i da hrvatski katolički kler i svi ti vjeroučitelji koji su se zahvaljujući Vatikanskim ugovorima infiltrirali u javne škole nisu katoličke vjernike od 1990. do danas naučili osnovama katoličke vjere. Trideset godina hrvatsko-katoličkog ispiranja mozga i - ništa.

Tih 87 posto katolika u Hrvatskoj na koje se Hrvati katolici obožavaju pozivati su većinom baš poput Kolinde: "duhovno plitki", u crkvu idu reda radi, a nemaju nikakvih problema s time da se bave jogom i smatraju katolicima. Udruženi udar hrvatsko-katoličkih snaga na Kolindu pokazuje da te snage nisu uspjele provesti "duhovnu obnovu" kojoj su se nadale te da čak i predsjednica Republike koju su instalirali na Pantovčak i koja oduševljeno sudjeluje u vanjskim manifestacijama katoličke vjere za duhovni mir treba jogu, jer joj katekizam i molitve pred spavanje očito nedovoljno pomažu.

Raskol između Kolinde i Hrvata katolika

U svakom slučaju, Kolindina izjava o jogi je dovela do raskola između nje i Hrvata katolika, raskola koji se već neko vrijeme nazire, ali je sada odjednom pukao kao gnojan čir. Samo nekoliko mjeseci prije službenog početka kampanje za predsjedničke izbore Kolinda se uspjela zamjeriti baš onima bez kojih nikad ne bi postala predsjednica.

Članak u Gloriji koji je trebao biti lijepa promocija predsjednice kojoj stalno pada popularnost tako je pokrenuo lavinu problema za Kolindu. Predsjednica je sada vjerojatno pod velikim stresom, ali uvijek može zauzeti pozu lotus i osloboditi se stresa koji joj ovih dana izazivaju Hrvati katolici, njeni dojučerašnji fanatični podržavatelji koje je sada izdala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.