Koliko je Nijemaca podržalo dolazak Hitlera? Skoro svi

Foto: Wikipedia

Nakon što je dobio poziciju kancelara 1933. godine, Hitler je započeo konsolidaciju moći u Njemačkoj. Jedna od ključnih epizoda tog plana bilo je osvajanje pozicije predsjednika, čime bi postao zapovjednik vojske. Već 1934. godine Hitler ostvaruje taj plan - umire tadašnji predsjednik Paul von Hindenburg te on ratificira zakon po kojem ga nasljeđuje.

Hitler je konsolidirao moć u Njemačkoj u godinu dana

Kada je imenovan za kancelara Njemačke, njegova Nacistička stranka bila je najjača u zemlji, no nije imala apsolutnu većinu u Reichstagu kako bi provodila svoje reforme bez ikakvih opstrukcija. Hitler je uspio iskoristiti slabost i podjele u ostalim političkim opcijama kako bi izborio poziciju kancelara, a onda se pojavila prilika da postane i predsjednik.

Samo mjesec dana nakon što je imenovan kancelarom, Hitler i nacisti iskoristili su požar koji se dogodio u Reichstagu te optužili komuniste da pokušavaju državnim udarom preuzeti vlast u zemlji. Nacisti su uveli izvanredno stanje koje su uglavnom iskoristili kako bi zatvorili političke protivnike. Hitler je dobio neograničene ovlasti te je vladao bez konzultacije s parlamentom.

Referendumski listić

Dana 2. kolovoza 1934. godine umire predsjednik Paul von Hindenburg, a samo dan prije Hitler je donio zakon po kojem je funkcija predsjednika ukinuta te su njegove ovlasti prešle na kancelara. Tako je postao Führer und Reichskanzler, a njemačka vojska prisezala je na vjernost direktno njemu, ne državi.

Da bi opravdao spajanje ovlasti kancelara i predsjednika, 19. kolovoza 1934. održao je referendum. Preko 90% glasača podržalo je njegovo preuzimanje predsjedničke funkcije. Referendum je bio popraćen snažnom propagandom i manipulacijom nacističkog režima, a nakon njega počeli su i prvi valovi emigracije iz Njemačke, poglavito intelektualaca i Židova.

Smrću Paula von Hindenburga uklonjeni su zadnji elementi stare vlasti te je eliminirana Weimarska Republika, država koja je nastala nakon što je Njemačka kapitulirala u Prvom svjetskom ratu. Počinje period Trećeg Reicha, koji će završiti 1945., nakon najvećeg rata u povijest čovječanstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.