Kako dalje: Jadroplov u 2015. napravio 157 milijuna kuna gubitka

Foto: jadroplov.hr

SPLITSKI Jadroplov ove će godine imati glavnu skupštinu dioničara nešto kasnije no što je uobičajeno, početkom rujna, umjesto krajem kolovoza. Dioničari neće čuti lijepe vijesti. Gubitak u 2015. godini iznosi 157 milijuna kuna te je predloženo daljnje pojednostavljeno smanjenje temeljenog kapitala sa 343 na 180 milijuna kuna, što će povući i pad nominalne vrijednosti dionice sa 210 na 110 kuna.

Lani razrješnicu nisu dobili ni Nadzorni odbor, ni Uprava

Nadzorni odbor predložio je da im se da razrješnica za poslovanje u 2015. godini. Kako se sjećamo prošle godine razrješnicu za 2014. godinu, kada je napravljeno 118 milijuna kuna gubitka, nisu dobili ni Nadzorni odbor, ni Uprava, međutim, u konačnici to nije imalo nikakve posljedice. 

Nadzorni odbor kojeg vodi SDP-ovac Marko Šundov nitko nije smijenio, premda se u međuvremenu promijenila i vlast, već im je mandat istekao. Uz Šundova u Nadzornom odboru su bili i SDP-ovci Andrea Vrgoč te Miro Jurjević, nećak Marina Jurjevića Baje, dugogodišnjeg šefa splitskog SDP-a.

Stiže novi Nadzorni odbor, ali tko će preuzeti Upravu?

Njih bi trebali zamijeniti HDZ-ovi kadrovi Čedo Petrina iz Šibenika, Paško Karlo iz Splita te stečajni upravitelj Kerumovog Marjana Zoran Miletić. Osim što vodi stečaj Adriatica, Miletić je i stečajni upravitelj Split Ship Managementa Ratka Božića, koji je tužio Jadroplov za 400 tisuća dolara prije no što mu je tvrtka završila u stečaju. Miletić kaže da nije u sukobu interesa jer kao stečajni upravitelj nije dao suglasnost za tu tužbu, koja je nepravomoćno odbijena, ali radi formalnog razloga, odnosno, valute u kojoj je podnesena tužba.

Tko bi trebao naslijediti Branimira Kovačića na čelu Uprave Jadroplova nije poznato. Posljednja brodarska kuća u Splitu u teškoj je situaciji, temeljni kapital smanjivao se i lani radi pokrića gubitka, pitanje je hoće li dogodine ostati išta za smanjivanje. HDZ-ova Vlada nije napravila nikakve konkretne poteze, osim što su dali suglasnost i jamstvo da Jadroplov digne kredit od šest milijuna dolara radi pokrića tekućih obaveza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.