Predsjednica udruge ravnatelja: Nadamo se da spremačice neće biti u samoizolaciji

Screenshot: RTL

PREDSJEDNICA Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec gostovala je u RTL-u Danas.

"Dat ćemo sve od sebe da složimo i organiziramo nastavu prema preporukama. To će biti različito u različitim školama sukladno uvjetima i situaciji. Nastojat ćemo upute za roditelje i sve informacije dati što ranije", kazala je Hitrec i dodala da će u njezinoj školi u ponedjeljak objaviti većinu informacija o nastavi.

Kazala je da su u Zagrebu sve škole koje rade u dvije smjene zatražile skraćivanje školskog sata za 5 minuta. "Tako ćemo dobiti vrijeme za čišćenje i dezinfekciju između smjena. Takve su bile i upute. Svaka škola koja ima takvu situaciju to mora zatražiti od svog osnivača i ministarstva suglasnost", kazala je.

Na pitanje kako će organizirati čišćenje i dezinfekciju cijele škole između smjena. "To će biti jako veliki izazov s obzirom na to da imamo manjak tehničkog osoblja i spremačica koje bi trebale očistiti cjelokupne prostorije", kazala je i dodala da prema standardu oni u školama imaju na 800 kvadrata unutrašnjeg prostora jednu spremačicu.

"Nadamo se da će one biti u dobroj formi i da neće biti u samoizolaciji", kazala je.

Kako će izgledati online nastava?

Polovina učenika će biti u školi, a polovina će biti preko interneta. Na pitanje kako treba izgledati ta online nastava, Hitrec je odgovorila da je "to velika nepoznanica za koju nema unaprijed odgovora".

"Očito će to biti niz mogućih rješenja. Neki će imati tehničku opremu i osposobljene nastavnike pa će moći uživo, ona polovica koja je kod kuće pratiti. Neki će slati snimke, neki materijale. Savjetnik ministra je kazao da težimo nekim drugim rješenjima, a podjela da je jedan dio razreda od kuće, a drugi u školi je krajnja mjera", kazala je.  

Na pitanje hoće li biti pravedno vrednovanje znanja online, Hitrec je odgovorila kako smatra da će oko toga biti dosta poteškoća i problema.

"Posebno ako je jedan dio učenika u razredu, a drugi kod kuće. To znači da se taj razred neće imati priliku susresti zajedno i neće imati priliku za pismenu provjeru znanja s istim testom, pod jednakim uvjetima i s istim pitanjima", kazala je i dodala da tu opciju još treba razraditi. Očekuju da im u tome veliku podršku da Ministarstvo obrazovanja i nadležnih agencija.

Dopunska i dodatna nastava

Objasnila je i kako će izgledati dodatna i dopunska nastava s obzirom na to da je preporuka da se učenici ne miješaju u školi. "Dodatna i dopunska je predviđena za rad na daljinu. Svi oblici nastave gdje se učenici miješaju učenici iz različitih razreda - neće biti zajedno. Grupa koja je sastavljena od dva ili tri razreda će morati raditi svaki razred posebno. Kombinirana nastava. Jedni su u učionici, a drugi kod kuće", kazala je.

Rekla je da će najveći problemi biti jer se ne može nadzirati što će se događati prije i poslije škole pa je pitanje hoće li se moći održati koncept "mjehurića" u kojem se ne miješaju djeca iz različitih razreda. "To se odnosi i na prijevoz i druge dijelove života učenika", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.