Hrvatska bi se mogla potpuno otvoriti 1. srpnja, već se najavilo 275.000 turista

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

U HRVATSKOJ trenutačno borave 92 tisuće turista, uglavnom stranih. Od danas mogu doći Mađari, a od utorka i Austrijanci, naravno, uz posebne epidemiološke mjere i uvjete koji ih čekaju već na ulasku u našu zemlju.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić je gostujući u Temi dana HRT-a rekla da je Europska komisija izašla s preporukom kako olakšati ili u potpunosti otvoriti granice između država članica.

"To su samo preporuke jer je na svakoj državi članici suvereno i samostalno donositi o otvaranju svojih granica. Mi kao predsjedajuća država, svakako smo se zalagali za taj jedan koordinirani pristup da nam Europska komisija pruži određene smjernice. Za sve je potreban dogovor. Kad je došlo do zatvaranja, onda se svaka država zasebno zatvarala. To se na kraju pokazalo kao ne baš najsretnije rješenje. Zato kod otvaranja želimo ići harmonizirano", istaknula je Metelko-Zgombić.

Nema više zapreke da nam dođu najbliži susjedi

Dodala je da se državama koje su u Schengenu preporučuje da se u potpunosti otvore za članice EU, a da od 1. srpnja otvore granice i prema trećim državama po određenim fazama i načelima.

"Nema više zapreke da ovi najbliži susjedi, turisti dođu k nama na more", rekla je Metelko-Zgombić.

"Mi smo Europskoj uniji skrenuli pozornost na jugoistok Europe, potrebu proširenja Sjeverne Makedonije i Albanije. U toj preporuci Europska komisija je rekla: Idemo se prvo otvoriti prema tih šest zemalja jugoistoka Europe jer su nam najbliži i zajednički se borimo protiv covida. Te zemlje će biti prve na popisu koje ćemo opet uzimati u obzir prema epidemiološkoj situaciji. Oni su definitivno prvi na popisu zemalja prema kojima ćemo se otvarati", zaključila je Andreja Metelko-Zgombić.      

Svi moraju imati putni dokument

 

Pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić kaže kako svaka osoba koja prelazi granicu mora imati putni dokument.

"To je jedan od osnovnih uvjeta koji mora ispuniti. Dodatno se traži pored granične kontrole koja se odnosi na provjeru identiteta i mjesto gdje idu i gdje će boraviti za vrijeme njihovog boravka u Hrvatskoj, kao i dužina trajanja. Od stranih državljana se traži i broj telefona kako bi se u slučaju potrebe moglo do njih doći", rekao je Toić Sintić dodajući da je Hrvatska od 28. svibnja omogućila prethodnu prijavu putem web aplikacije Enter Croatia, pomoću koje strani gosti koji žele doći u Hrvatsku mogu unaprijed dostaviti sve podatke koje bi inače ostavili prilikom dolaska na granični prijelaz. 

"Dosad je 275.000 ljudi najavilo ili je došlo u Hrvatsku putem te aplikacije", dodao je.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.