Kad suci u Hrvatskoj pošteno rade, pokušavaju ih uništiti

Foto: FAH, Screenshot: HRT, Jutarnji

NETOM nakon što je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić pokazala zube Jadranki Sloković, odvjetnici Ive Sanadera, i izjavila da neće dopustiti odugovlačenja, odnosno da slučaj protiv Sanadera ode u zastaru, ubrzo se proširila snimka sutkinje i njene prijateljice na kojoj se smiju i zafrkavaju oko plastičnih operacija.

>> Kruži snimka sutkinje koja je pokazala zube Sanaderu. Tko joj podmeće?

Na sličan način je i prije nekoliko godina krenuo napad na suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića nakon što je srušio predstečajne nagodbe i tako zaratio s tadašnjim ministrom financija Slavkom Linićem. Podsjetimo, upravo su Linićeve predstečajne nagodbe bile pljačka stoljeća, o kojoj je Index opširno izvještavao.

Jutarnji list tada je napao suca Kolakušića, pišući o njemu da voli slikati mlade djevojke i da mu predmeti dugo stoje u ladici, te ga se pokušavalo diskreditirati i poniziti na razne načine.

A da su predstečajne nagodbe bile pljačka stoljeća, pokazali su i podaci Ministarstva financija koje je od 2012. do travnja 2018. naplatilo manje od 20 posto ukupnog duga utvrđenog u predstečajnim nagodbama. Od gotovo pet milijardi kuna prijavljenih obaveza u predstečajnim nagodbama, na račune Porezne uprave i Ministarstva financija uplaćeno je tek 926 milijuna kuna.

Pošteno radili sudački posao pa kažnjeni pokušajima kompromitacije

Sutkinja Maja Štampar Stipić i sudac Mislav Kolakušić, koji vraćaju vjeru u pravosuđe radeći svoj posao odgovorno, za to su kažnjeni napadima u javnosti.

Puštanje snimke sutkinje koja je potpuno benigna imalo je cilj omalovažiti sutkinju koja je imala hrabrosti i odlučnosti zaustaviti odugovlačenje u sporu koji se vodi protiv Sanadera, pri čemu je savršeno jasna namjera Sanaderove obrane koja želi da slučaj ode u zastaru.

Šerić: Snimkom se htjelo diskreditirati sutkinju

To nam je potvrdio i odvjetnik Branko Šerić, koji je rekao da se ovakvom snimkom sutkinju Maju Štampar Stipić željelo diskreditirati i utjecati na nju.

"Ako političari sebi dozvoljavaju da na bilo koji način pokušavaju utjecati na rad sudova, onda je sasvim moguće, a i događa se da se vrši utjecaj na suce putem portala i društvenih mreža. Kad se pusti neki snimak, bez obzira na sadržaj tog snimka, tako se pokušava utjecati na suce, u ovom konkretnom slučaju na sutkinju. A za onog tko je pustio ovaj snimak, tvrdim da je retardirana osoba. Da je sutkinja nešto i komentirala, to ništa ne znači, osim da se nju pokušava diskvalificirati, omalovažiti, narugati joj se, a to nema smisla niti će onaj koji šalje te snimke uspjeti u bilo čemu, a najmanje utjecati na sutkinju Maju Stipić Štampar", rekao je odvjetnik Šerić za Index.

Šerić: To su radili i Kolakušiću, to je prestrašno

Navodi kako se ovakvim videosnimkama ne može nikoga kompromitirati, ali ga se, kaže, može diskreditirati u moralnom smislu.

"Tako se svojevremeno pokušavalo diskreditirati i suca Mislava Kolakušića raznim napisima o njemu, na takav se način pokušava omalovažiti suce, pokušavaju se sprdati sa sucima i s cijelim pravosudnim sustavom, iako nam je i tako percepcija sustava vrlo niska, a na taj način se želi još više utjecati na to, što je prestrašno", rekao nam je odvjetnik Šerić.

Dalija Orešković: Ovakvim metodama služi se podzemlje

Slučaj kompromitiranja sudaca koji rade svoj posao za Index je komentirala  i Dalija Orešković.

"Tu se ne radi samo o pokušaju kompromitacije, koja se može očekivati kod svih javnih funkcija, problem je kontekst, sudac i postupak uz kojeg se ova kompromitacija može povezati. To upućuje na vrlo opravdanu sumnju da i dalje neke paraobavještajne strukture rade nešto što potkopava vladavinu prava. Ovakvim metodama se služi isključivo podzemlje", rekla je za Index Dalija Orešković, predsjednica novoosnovane stranke START i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Snimka počela kolati neposredno nakon svađe sutkinje i Sanaderove odvjetnice

Podsjetimo, sutkinja Štampar Stipić je Indexu rekla da joj je snimku netko skinuo s mobitela i da ju ona nikome nije slala.

"Snimka je počela kolati nakon ročišta u slučaju Ina-MOL, odmah drugo jutro. Meni je prvi put dojavljeno o toj snimci jučer u 10 ujutro. To se javilo neposredno nakon odgode ročišta i svađe s Jadrankom Sloković, ali ne povezujem to ni s kim", rekla je jučer za Index sutkinja Maja Štampar Stipić, navodeći da se radi o zlonamjernom postupku širenja snimke s jednog babinjaka, na kojem se zafrkavala s prijateljicama.

Budući da sutkinja nikome nije slala snimku pitanje je tko je i na koji način došao do nje.

Kako je snimka dospjela u tuđe ruke?

Lucijan Carić, stručnjak za informacijsku sigurnost, objasnio nam je da postoje primitivni i sofisticirani načini da se skine snimka s tuđeg mobitela.

"Ako ostavite negdje telefon i netko zna vaš pin, ili uopće nemate pin, lako je ući u vaš telefon i poslati si sadržaje s njega te obrisati trag da osoba ne zna da ste joj skidali išta s mobitela. Također postoji način i da se uđe u tuđi mobitel preko Bluetootha. Većina ima rutinski uključen Bluetooth pa se na taj način to može zloupotrijebiti. A još se može doći do nečijih sadržaja iz mobitela preko aplikacije. Recimo ako imate neki oblik backupa, poput Google Drivea. On automatski pohranjuje sadržaje i sve vaše slike i videa su na njemu i ako netko pristupi vašem računalu, a ostali ste ulogirani na Gmail, onda netko može pristupiti vašem Google Driveu i poslati slike i videa, a potom izbrisati da je to poslao", objasnio nam je Lucijan Carić.

Zaključuje kako je vrlo teško reći kad je neka osoba nekoj drugoj skinula nešto s mobitela te da stoga treba biti jako oprezan u vezi toga što se pohranjuje u mobitelu.

Sutkinja Štampar Stipić vodi suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL i ovog tjedna se nekoliko puta sukobila s njegovom odvjetnicom Jadrankom Sloković.

Sutkinja koja je pokazala zube Sanaderovoj odvjetnici: "Neću dopustiti odgode, zastara je blizu"

Nakon što je Sloković prije desetak dana zatražila odgodu ročišta, navodeći da je bolesna, sutkinja Štampar Stipić ovog ponedjeljka je Sanaderu odredila odvjetnika po službenoj dužnosti.

Njegov odvjetnik zatražio je odgodu od tri mjeseca kako bi se bolje upoznao sa spisom, a sutkinja mu je dala samo mjesec dana jer smatra da su tri previše. Na to je uslijedila svađa između sutkinje i Jadranke Sloković koja je ovog puta došla na sud.

Naime, sutkinja je ustvrdila da joj je Sanaderova obrana 8. veljače samo 20 minuta prije početka ročišta javila da ne može doći i tražila odgodu.

"Viroze i išijas nisu za mene nikakve isprike. Neću dopustiti odgode jer je zastara blizu", poručila je sutkinja koja je zatražila da HZZO provjeri je li Jadranka Sloković bila bolesna, kao i inspekciju njezinog liječnika koji je usput kopirao cijeli njezin liječnički karton i dostavio ga, na što je Sloković upozorila da su joj prekršena prava.

Do prepirke između Jadranke Sloković i sutkinja Maje Štampar Stipić došlo je i narednog dana.

Sloković ju je kritizirala, rekavši joj da postavlja sugestivna pitanja, na što je sutkinja rekla da je "najbolje da ne postavlja pitanja jer uzrujava branitelje".

No tu nije bio kraj sukoba. Sanader je prvo tražio da se iz sudnice izvedu novinari, rekavši da on više ne može, na što ga je sutkinja priupitala može li još malo jer "nikada neće završiti".

Svađa koja se čula i na hodniku

Na to se na noge digla odvjetnica Sloković i ušla u verbalni sukob sa sutkinjom. Reporterka RTL-a je prenijela da se prepirka čula i na hodniku, a epilog svađe bila je kazna Jadranki Sloković od 10 tisuća kuna zbog vrijeđanja sudskog vijeća.

A sutkinji Štampar Stipić ovo nije prvi put da je pokazala oštrinu u sudnici.

Nedavno je osudila bivšeg šefa policije Željka Dolačkog na šest godina zatvora zbog krađe zlata i novca vrijednog preko 3,3 milijuna kuna iz sefa zagrebačke policije. Tom prilikom sutkinja Štampar Stipić poručila mu je da je osramotio policiju.

"Svojim postupanjem osramotio je policiju i policajce koji se požrtvovno bore protiv takvih kaznenih djela. Koliko je drsko ponašanje optuženika, govori da je inscenirao pljačku kada je shvatio kako bi mogao biti otkriven, ali i njegovo višekratno podmetanje dokaza", rekla mu je sutkinja.

U ljeto 2017. godine nepravomoćno je osudila Josipa Klemma na godinu dana zatvora zbog oštećivanja svoje tvrtke za gotovo tri milijuna kuna.

"Poštujem odluku suda i drago mi je što me osudila lijepa i pametna žena", rekao je Klemm nakon presude.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.