Josipović: Potpisi su znak da građani žele socijalnu pravdu



HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović je u svojem uredu na Pantovčaku povodom Dana državnosti ugostio danas brojne visoke uzvanike, iskoristivši tu priliku da naglasi kako se ovogodišnji državni blagdan obilježava pod teretom ozbiljne gospodarske krize.

Predsjednik je pred predstavnicima zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, oružanih snaga, vjerskim velikodostojnicima i članovima diplomatskog zbora istaknuo kako je aktualna kriza tim dublja jer nije proizašla samo iz tržišnih odnosa, već iz ukupne društvene krize i krize sustava vrijednosti, prenosi Večernji list.

Veliki broj potpisa pokazuje da građani žele socijalnu pravdu

Društvene vrijednosti formirane su na temelju nezakonito provedene pretvorbe i privatizacije, ali i neodgovornim obnašanjem izvršne vlasti ili obavljanjem odgovornih poslova u gospodarstvu, upozorio je predsjednik, koji je, unatoč oštrim kritikama, u svojem govoru podržao premijerku Jadranku Kosor, Vladu i gospodarske mjere koje će, kako je rekao, pridonijeti provedbi reforme.

No Josipović je dodao i da je Hrvatska u isto vrijeme i socijalna država te da je socijalna pravednost kao dio hrvatske političke tradicije u vrijeme krize posebno važna. "Ona ne znači samo pravilan raspored tereta krize, nego i pravo radnika na pristojnu plaću, dostojanstvo i socijalnu sigurnost. Uvjeren sam u to da provedba reformi i zahtjev za socijalnu pravednost nisu kategorije koje se isključuju. Velik broj potpisa prikupljenih za referendum o ZOR-u jasno pokazuje da građani žele socijalnu pravdu", upozorio je predsjednik.

Također je podsjetio da je ovo godina u kojoj bismo trebali dovršiti pregovore o članstvu u Europskoj uniji te da Vlada čini sve da što prije postanemo njezina članica. Govoreći pak o Danu državnosti, Josipović je istaknuo da je to nesumnjivo najvažniji dan u hrvatskoj povijesti te je posebnu zahvalnost izrazio hrvatskim braniteljima koji su, kako je rekao, ugradili sebe u temelje naše Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.