Josipović najbogatiji predsjednik u "Jugoslaviji", Tadić nema ni za garsonijeru

NOVOIZABRANI hrvatski predsjednik Ivo Josipović najbogatiji je među predsjednicima zemalja bivših Jugoslavenskih republika. A po prijavljenom bogatstvu, piše srpski portal Mondo, prilično je prestigao i ostale lidere država bivše SFRJ. Portal piše za Josipovića da je on "pravi Rockefeller" te da je svoje pravničke i skladateljske vještine znao dobro unovčiti prije no što je postao predsjednik, "pa je godišnje od toga zgrtao oko 60.000 eura".

Navode kako i njegova supruga Tatjana, također profesorica prava, popunjava kućni budžet koji godišnje dobaci i do 137.000 eura. Novi hrvatski predsjednik u banci ima 300.000 eura te posjeduje četiri stana. Bračni par Josipović vozi se Mazdom 5 i Opel Merivom.

Tadić nema ni stan ni automobil

Predsjednik Srbije Boris Tadić jedini od svih predsjednika zemalja s prostira bivše SFRJ nema u svom vlasništvu ni kuću ni stan, a nema niti automobil. Tadić ima tek 50.000 eura ušteđevine koje je naslijedio od roditelja nakon što su oni prodali svoj stan. Novac mu je još na računu, a prema trenutnom stanju nekretnina u Srbiji, piše Mondo, predsjednik može sebi jedva priuštiti garsonijeru od 22 kvadrata.

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov po prijavljenom bogatstvu malo zaostaje za novim hrvatskim predsjednikom. Posjeduje zemljište u Skoplju vrijedno oko 24.195 eura i Toyotu Corollu, a na računu ima oko 35.000 eura ušteđevine i oko 54.800 eura od prodaje stana. Njegova supruga Maja Ivanov vlasnica je stana u Skoplju čija je vrijednost oko 80.000 eura.

Komšić u dugu 70.000 eura

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u imovinskoj kartici ima upisanu vikendicu u Sutomoru i dva stana u Podgorici, a osim mjesečne plaće od oko 1.800 eura, nema drugih prihoda i ne posjeduje pokretnu imovinu.

Za Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, može se reći da je u većim financijskim problemima. Naime, prema upisanom u imovinskoj kartici, on mjesečno zarađuje oko 1.000 eura i ima stan u Sarajevu koji vrijedi oko 37.000 eura. U imovinskoj je kartici naveo i da je zadužen oko 70.000 eura.

Zanimljivo je da je Slovenija jedina država bivše Jugoslavije koja ne objavljuje podatke o prijavljenoj imovini svojih dužnosnika. Iz slovenske antikorupcijske komisiji kažu kako je predsjednik Slovenije Danilo Turk, kao i svi javni djelatnici, morao priložiti svoju imovinsku karticu, ali se ona, prema zakonima u toj zemlji, ne smije objavljivati, piše Mondo.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.