Jerusalem Post: U Hrvatskoj se sve više izražava divljenje prema koljačkom ustaškom pokretu

Matija Habljak/ Pixsell, Jerusalem Post

JERUSALEM Post objavio je komentar pod naslovom “Hrvatsko oživljavanje neofašizma”, koji potpisuje Michael Freund. U tekstu se ističe da je Hrvatska “dom možda najvećeg i najviše prožimajućeg oživljavanja neofašizma u proteklim desetljećima” u cijeloj Europskoj uniji.

“Unatoč rastu tog pokreta i sve glasnijem prisustvu u javnom životu Hrvatske, te prijetnji koju predstavlja za stabilnost Zapadnog Balkana i šire, zapadni i europski dužnosnici učinili su malo kako bi osudili ovaj zabrinjavajući trend”, piše u Jerusalem Postu, te se komemoracija kod Bleiburga navodi kao istaknuti primjer suvremenog hrvatskog neofašizma.

Prozvali Jandrokovića zbog govora na Bleiburgu

Citira se iz govor predsjednika hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je ove godine na Bleiburgu izjavio kako “danas odaju počast civilnim i vojnim žrtvama”, uz objašnjenje da se iza te naoko blijede izjave krije “zastrašujuće divljenje koljačkom profašističkom ustaškom pokretu, koji je odgovoran za smrt desetaka tisuća Židova, Srba, Roma i drugih ljudi tijekom rata”. “Odavati počast ubijenim ustaškim vojnicima je čin moralne propasti, kojim se žele prebrisati zločini ratnog režima zla iza kojega je ostalo naslijeđe brutalnosti i krvoprolića”, navodi poznati izraelski dnevni list.

Jerusalem Post ističe kako je “sramota da hrvatska Katolička crkva i državne vlasti aktivno sudjeluju u tom događaju svake godine”, te da je neprihvatljivo što austrijske vlasti odobravaju njegovo održavanje.

"Antisrpski ekstremizam prožima hrvatski javni život"

List napominje da se Hrvatska nikada nije kako treba suočila s naslijeđem NDH, te prevladava stav kako su Hrvati u Drugom svjetskom ratu bili samo žrtve, a ne i počinitelji zločina. “Još gore, primjetan je porast nostalgije za ustašama u suvremenoj Hrvatskoj, s redovitom i otvorenim izrazima neonacizma i fašizma u javnosti”, konstatira se u tekstu.

Navodi se kako su neki političari osudili te pojave, ali da se ne čini dovoljno na edukaciji mladih o užasima ustaškog režima. Na kraju komentara u Jerusalem Postu konstatira se da ulazak u Europsku uniju nije pomogao u tome da se “umire antisemitski i antisrpski ekstremizam i mržnja koji prožimaju hrvatski javni život”, te da šutnja EU-a u ovoj temi pogoduje “ponovnom usponu fašističke prijetnje na Balkanu”.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.