Jergović: Korupcija će nas mučiti dok nas Europa ne isklistira



PISAC i kolumnist Miljenko Jergović je u emisiji Nedjeljom u 2 rekao kako će korupcija Hrvatsku mučiti sve dok nas "Europa ne isklistira".

Voditelj Aleksandar Stanković pitao je Jergovića što misli o scenariju koji je neki dan predložio Indexov kolumnist Tomislav Klauški, a u kojem je kao "deveti krug pakla" opisao situaciju u kojoj se vlast u Hrvatskoj dijeli između Ive Sanadera, Milana Bandića, Željka Keruma i Zdravka Mamića. "Sanader je u tom scenariju višak, rekao bih, ali ovaj drugi dio 'castinga' djeluje pomalo zastrašujuće. Ja osobno ne bih htio raditi u gradu u kojem je Mamić gradonačelnik, ali bojim se da je to moguće, jer ako je Kerum uspio postati gradonačelnik Splita, zašto ne bi i Mamić Zagreba", rekao je Jergović.

Bandić nije isto što i Kerum

"Bandić nije isto što i Kerum, ni u kom smislu, i treba inzistirati na toj razlici, zato što su nam slične usporedbe u bližoj i daljoj prošlosti naškodile. Franjo Tuđman je meni osobno bio antipatična figura, koja mi je i prouzročila osobne probleme, ali mi se nikad nije svidjelo izjednačavanje Tuđmana s Miloševićem. Kerum i Bandić su jednako tako drukčije pojave", rekao je.


Ivo Josipović je, po Jergovićevom mišljenju, "ugledni i pristojni zagrebački sveučilišni profesor", kojemu stanje u SDP-u "otežava posao, ali sam siguran da bi on da je drukčiji mogao funkcionirati puno samostalnije. Mogao bi koristiti SDP za svoju promociju, a ovako se događa da je on iskorišten od ovog i ovakvog SDP-a".

Klistir

Velik dio razgovora bio je posvećen Jergovićevom odnosu s bivšim premijerom Sanaderom. Jergović je rekao da je napisao mnogo kritičnih tekstova o Sanaderu, koji nisu bili uočeni. Sanader je pobrao njegove simpatije zbog prvih poteza koje je povukao kao premijer, kao što je bio odlazak u Istru i čestitanje Božića pravoslavcima. "Do kraja svog premijerskog mandata, on tu moju pozitivnu naklonost nije potrošio. U svjetonazorskom smislu Hrvatsku je  učinio boljom nego što je bila prije njega", ustvrdio je Jergović.

Na optužbu Velimira Viskovića da je sa Sanaderom napravio intervju koji je ušao u "anale novinarskog udvorništva", Jergović se nije previše obazirao.

"Sanader je nakon ostavke stekao zavidan broj oštrih i radikalnih kritičara. Dogodilo mu se ono što se u neslobodnim zemljama događa kraljevima i predsjednicima koji bivaju detronizirani. O korupcijskim aferama ju njegovom vremenu je teško govoriti jer nisu rođene s ovim ili onim premijerom, nego su strukturni problem u 20 godina nezavisnosti i bit će problem dok nas Europa ne isklistira, jer sami se od toga nećemo očistiti", rekao je Jergović.


Milanović se drži samoubilački

Također je rekao kako ne razumije "oduševljenje ozbiljnog dijela hrvatske javnosti s Jadrankom Kosor". Rekao je kako ne misli da je otkrivanje afera njena zasluga, nego da je to rezultat slabljenja vlasti, a spomenuo je i donošenje zakona o medicinskoj oplodnji, koja "zahvaljujući ministru zdravstva i katoličkoj crkvi onemogućava umjetnu oplodnju".

"Zoran Milanović se u političkom i socijalnom smislu drži prilično samoubilački. Svojim si nastupima svakodnevno proizvodi veliki broj neprijatelja, što ne mislim da je pametno u političkom smislu. Kad ste političar, nije vam mudro da skupljate kolekciju neprijatelja", rekao je Jergović o vođi oporbe.

Novine nisu zid javnog WC-a

Emir Kusturica je po Jergoviću fenomen zbog paradoksa koji ga okružuje. S jedne strane radi se o "velikom redatelju, jednom od klasika europske kinematografije", a s druge strane o čovjeku s kontroverznim političkim i svjetonazorskim stavovima.  "Ne znam što se s pričom o njemu može učinit, osim da prihvaćamo da je veliki autor ili da potpuno na njega zaboravimo", vjeruje Jergović.

Sloboda u medijima u Hrvatskoj je na puno nižoj razini nego prije 10 godina, i to zato što su Hrvati prepušteni sami sebi. "Dok je Buxelles stajao iznad nas s batinom, sloboda je bila poprilično zagarantirana, otkad toga nema stanje je gore, i u novinama i na TV-u", rekao je Jergović i dodao kako je jedan od većih problema taj što se ne može pisati o velikim oglašivačima.

Na kraju je objasnio i svoju želju da pod tekstovima na webu Jutarnjeg nema dopuštene komentare. "Svoje tekstove ne objavljujem na zidu javnog zahoda, nego u novinama i medijima, a forumi i komentari koji nisu autorizirani su po mom mišljenju isto kao i zid javnog WC-a. To se ne tiče samo mene, nego je ozbiljan problem novina na webu i interneta, zapravo cijele naše virutalne ere", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.