Javili su nam da je ovo vila generala Zagorca. Provjerili smo o čemu se radi

Foto: Index

U NEČUJMU na otoku Šolti, odmah uz more, niknula je poveća kuća za koju mještani kažu da pripada generalu Vladimiru Zagorcu, pravomoćno osuđenom za krađu dragulja iz sefa Ministarstva obrane. Kuća izvana izgleda dovršeno, ali kada smo se popeli stepenicama pokušavajući doći do nekog od ukućana, zapazili smo da ambiciozan graditeljski podvig još nije sasvim priveden kraju - primjerice, na više mjesta u vrtu na kojima je planirana rasvjeta, vire kablovi. Ipak, u njoj se može živjeti, a nedavno je, kako smo čuli, Zagorec s obitelji ondje boravio nekih tjedan dana.

No umjesto na njega, naišli smo na osobu koja nas je zamolila da se udaljimo s posjeda, što smo i poslušali.

Dozvola iz 2016. godine

Službeno, vlasnici kuće su Jasna i Ante Borić, roditelji Zagorčeve supruge Klerise. U Uredu za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije doznali smo da je 2016. godine izdana građevinska dozvola "s dvije manje izmjene na ime Jasna i Ante Borić za gradnju stambene građevine visine suteren, plus prizemlje, plus kat, ukupne građevinske površine 582,5 metara četvornih te otvorenog bazena površine 14,0 puta 6,0 metara. U trenutku izdavanja dozvole na zemljištu se nije nalazio nikakav objekt niti se on u dozvoli spominje.

Početak građenja je službeno prijavljen 13. travnja 2016. a na Geoportalu je objekt vidljiv 2017. Prema evidenciji, još nije zatražena niti izdana uporabna dozvola, pa objekt službeno nije dovršen, niti je mogao biti uplanjen. Za vrijeme građenja, nadzor zakonitosti vrši građevinska inspekcija, a usklađenost s građevinskom dozvolom mi provjeravamo tek po završetku građenja na tehničkom pregledu za izdavanje uporabne dozvole", stoji u mailu pristiglom iz Ureda.

Prije nekoliko mjeseci mediji su izvijestili da je Zagorec konačno platio dio novca iz afere Dragulji. Presudom iz ožujka 2009. godine bio je osuđen na sedam godina zatvora, uz obavezu vraćanja državi 39,4 milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi. Prema medijskim objavama, voljena se zemlja od Zagorca naplatila ovrhom nad dva stana u Zagrebu. Zagorcu se sudi i u aferi Vikendica, započetoj još 2002. godine, a tereti ga se da je s nekoliko osoba oštetio Ministarstvo obrane za 16 milijuna kuna. U svibnju su mediji izvijestili da je početak ponovljenog suđenja odgođen zbog njegove bolesti.

Ante i Jasna Borić imaju zanimljive poslovne biografije. Ona je, uz ostalo, bila savjetnica predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, a zadnjih je godina likvidatorica u svom poduzeću Claire, dok je on vodio zagrebačko predstavništvo danas bivše splitske Željezare. Nazvali smo Borića, a kad smo mu rekli da nas zanima veza Zagorca s kućom, odgovorio je protupitanjem:

"Kakve veze ima Zagorec s mojom kućom?"

Pa bio je nedavno tamo.

"On je moj zet, on je muž moje kćerke. A ja sam vlasnik i moja supruga smo vlasnici kuće u Nečujmu. Ante Borić i Jasna Borić su vlasnici. Imate još nešto pitat?"

Dakle nije Zagorec?

"Ne. Pa provjerite dolje u knjigama u Splitu i Nečujmu pa ćete vidjeti čija je kuća. Molim vas, nemojte takve gluposti pričati. To je moja kuća, ja sam proda druge dvije vikendice i sad da vam moram objašnjavat kako sam doša do novaca i još diga kredit i gradim pet godina tu. Provjerite dole kod mještana, provjerite kod gradonačelnika, načelnika, kako se zove, provjerite u Splitu pa ćete vidjeti da je to moja kuća koju pet godina gradim."

2016. ste zatražili dozvolu?

"Molim?"

2016. ste zatražili dozvolu?

"Vi provjeravajte dalje šesnaesta ili petnaesta. Ja sam zatražio, a kad sam dobio, to je nebitno... I molim vas, nemate vi mene šta preispitivati. Ja imam pravo graditi jer sam vlasnik i uložio sam novac."

Ubrzo nakon toga je odustao od razgovora.

U zemljišnim knjigama nismo naišli na podatak o kreditu koji spominje Borić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.