Japanska vlada gospodarstvu daje još 81 milijardu dolara



JAPANSKA vlada danas je otkrila svoj novi plan financijske pomoći gospodarstvu, vrijedan 7,2 bilijuna jena, ili 81 milijardu dolara, čiji je cilj zaustaviti povratak recesiji zbog deflacije i snažnog jena koji i dalje prijeti izvozu.

Ekonomisti pretpostavljaju kako paket, vrijedan oko 1,5 posto BDP-a, neće imati snažnog utjecaja na gospodarstvo ovisno o inozemnoj potražnji za mašinerijom, elektronikom i automobilima.

Paket je trebao biti predstavljen još u petak, ali je premijer Yukio Hatoyama morao dodati još oko 1000 milijardi jena kako bi zadovoljio jednog od manjih koalicijskih partnera. Vlada pod vodstvom Demokratske stranke, koja je nedavno po drugi puta od Drugog svjetskog rata s vlasti skinula Liberalnu demokratsku stranku, želi pod svaku cijenu izbjeći povratak snažnoj recesiji.

Ekonomisti napominju kako će paket malo olakšati probleme, ali kako čak ni ne počinje rješavati fundamentalne probleme gospodarstva, prvenstveno opasnu deflaciju.

Japan se u drugom kvartalu oporavio na krilima inozemnog rasta potrošnje, ali sve jači jen i dalje muči gospodarstvo ovisno o izvozima. Prošla je vlada pod vodstvom LDP-a u svom paketu potrošila dvostruko više novaca, oko 15,4 bilijuna jena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.