Japan u svemirskoj stanici zadržao prvi mjanmarski satelit, brine se za ljudska prava

Foto: NASA

NAKON puča u Mjanmaru Japan je na Međunarodnoj svemirskoj postoji zadržao prvi mjanmarski satelit te Japanska svemirska agencija (JAXA) i sveučilište razmišljaju što s njim učiniti, kazalo je dvoje japanskih sveučilišnih dužnosnika za Reuters.

Satelit vrijedan 15 milijuna dolara izradilo je japansko sveučilište Hokkaido u suradnji s mjanmarskim Sveučilištem svemirskog zrakoplovnog inženjerstva (MAEU). To je prvi u nizu od dva mikrosatelita od 50 kg na kojem se nalaze kamere za praćenje sektora poljoprivrede i ribarstva.

Aktivisti za ljudska prava i neki dužnosnici u Japanu brinu se da bi vojska u Mjanmaru, koja je preuzela vlast 1. veljače, mogla koristiti taj satelit u vojne svrhe. Japan ga stoga za sada nije pustio u pogon.

Satelit se čuva u japanskom modulu

"Ne želimo imati posla s nečime što je povezano s vojskom. Satelit nije dizajniran u tu svrhu. Razgovaramo o tome što dalje učiniti, ne znamo kada ćemo postaviti satelit u orbitu", kazao je jedan od dužnosnika, koji je zamolio da ostane anoniman.

Drugi dužnosnik sa Sveučilišta Hokkaido rekao je da u ugovoru s MAEU-om ne stoji da se satelit ne smije koristiti u vojne svrhe. Dodao je da podaci prvo stižu na japansko sveučilište i da im službenici Mjanmara ne mogu samostalno pristupiti.

NASA je lansirala satelit 20. veljače. Od tada ga JAXA čuva unutar japanskog modula Kibo na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.