Janša: Za čistke u Sloveniji krivi su Tito i komunisti

SLOVENSKI komunistički režim tijekom desetljeća stvarao je "kulturu smrti", a ona se dijelom i danas osjeća, kazao je bivši slovenski premijer Janez Janša. On je u tekstu, koji je danas objavio slovenski tjednik Demokracija, napisao kako trebalo ukloniti spomenike Josipu Brozu Titu te slovenskim komunističkim čelnicima Edvardu Kardelju i Borisu Kidriču, zbog organiziranja čistki neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Za ubojstva slovenskih domobrana, Janša najodgovornijim smatra Kidriča i Kardelja, a svoju tvrdnju temelji na Kardeljevom dopisu Kidriču iz Beograda 1945. godine, gdje ga je upozorio da požuri s "čišćenjem", jer se sprema pomilovanje za ratne zarobljenike i uhićene civile.

Janša je naveo i primjer ruskog premijera Putina i bivšeg predsjednika te zemlje, koji je javno osudio staljinističke čiste u bivšem Sovjetskom savezu te je istovremeno podsjetio kako dva slovenska predsjednika nisu htjela sudjelovati na komemoraciji ubijenim žrtvama nakon Drugog svjetskog rata.

"Gori i od nacista i staljinista"

Oštro je osudio slovenske komuniste, kazavši kako su prikrivanjem zločina u masovnim grobnicama nadmašili svoje uzore naciste i staljiniste. Janša slovenskom parlamentu predlaže deklaraciju o pomirbi u sedam točaka u kojoj bi se osudila nacistička okupacija, prisvajanje otpora od strane komunista te davanje legitimiteta otporu slovenskih domobrana komunistima, jer je on, kaže Janša, bio opravdan.

Osim tog, predlaže da se veličanje i opravdavanje zločina zabrani zakonom te da se u Ljubljani sagradi kosturnica u koju bi bili premješteni svi posmrtni ostaci žrtava iz masovnih grobnica, poput one nedavno otkrivene u naselju Hude Jame. Spomenike Titu, Kardelju i Kidriču, predlaže da se povuku u muzeje te da se ulice i trgovi s njihovim imenima preimenuju. Na kraju predlaže dizanje spomenika svim slovenskim žrtvama stradalim u povijesti.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.