"Jadranka, ako te nitko ne kritizira, znaj da sam to ja, Zoran Milanović"

ZORAN Milanović smislio je sjajan plan. Nešto čime će uzdrmati političku scenu. Oduševiti javnost. Pridobiti birače. Baciti u očaj vladajuću stranku. Dosta je dugo razmišljao i napokon se dosjetio najbolje taktike: neće raditi svoj posao. U trenutku kad Vlada vodi zemlju u propast, on je odlučio da je neće kritizirati. Barem šest mjeseci.

Sjajan plan, nije li? Šef opozicije odlučio je poštedjeti nesposobnu vlast. Pa čak se time javno hvaliti. To bi valjda trebao biti novi smjer kojim se kreće SDP. Na destruktivno vladanje odgovoriti konstruktivnom šutnjom. Kao da to isto nije radio proteklih godina.

Šutnja na šutnju

Šutio je kod amandmana na proračun. Šutio kad treba postavljati pitanja Sanaderu. Šutio kad se imenovala Hloverka. Šutio dok je i Mladen Bajić šutio na kriminal i korupciju. Šutio kod Slovenije. Šutio na uvođenje harača. Šutio dok je zemlja išla kvragu.

Pleše kao leptir, ubada kao stršljen

Ova senzacionalna, originalna i nadasve promućurna objava kako će SDP poštedjeti Vladu, koju je Zoran Milanović prije dva mjeseca optužio da nema volje, kapaciteta ni hrabrosti za reforme, laike bi mogla navesti na pomisao da je vlast na konopcima i jedva diše od oporbenih udaraca. Da SDP kruži kao leptir i ubada kao stršljen, da je ljut kao mladunče kobre, da tuče, lupa i udara ovu nesposobnu i malaksalu vlast koja nas sve skupa vodi u propast.

Moglo bi se zaključiti da je hrvatska politička scena posuta leševima onih koji su stradali u nemilosrdnoj makljaži vlasti i oporbe. A kad ono, HDZ siječe glave svojim mangupima. SDP samo sekundira i broji mrtve. I tako već godinama.

Kad šuti, budalu ne razlikuješ od genijalca

Zašto bi onda vijest o novoj šutnji SDP-a bila tako značajna? Je li netko možda čuo uzdah olakšanja iz Banskih dvora? Prije bi se mogao čuti uzdah olakšanja s Iblerova trga. Kad bi netko tamo uopće smio disati.

Navikli smo već da opozicija u ovoj zemlji ne služi ničemu. Osim da šuti i podržava vlast. Iz nekog nevjerojatnog i nikome dokučivog razloga, SDP misli da je šutnja glasnija od kritike. Doduše, budala koja šuti ostavlja dojam pametnog čovjeka, ali od stranke koja se naziva opozicijskom, u situaciji kad se vlast raspada po šavovima, kad je ogrezla u kriminal i korupciju, a zemlja tone u propast, očekuje se barem nekakav napor da se dočepa vlasti. Ili da barem ostavi takav dojam. Ili da barem ponudi rješenja. Ili, ako baš ništa drugo, da barem artikulira nezadovoljstvo građana.

Opozicija drži svijeću stranci koja nas vodi u provaliju

A što radi SDP? Pomaže HDZ-u da popravi ono što je zakuhao, čeka da kazni svoje kriminalce, ukine svoj harač, odrekne se svojih parazita, smanji svoje troškove... A što će za to vrijeme raditi opozicija? Ono što je radila godinama: držati svijeću vlasti koja nas je odvela preko ruba provalije.

SDP je toliko dugo u oporbi da mu se sve češće prigovara kako ništa drugo i ne zna raditi nego kritizirati. Ali osim što SDP ni to ne radi kako spada, odnosno ni približno žestoko kao što bi trebao, sad je i od toga digao ruke. Odlučio je iznenaditi HDZ tako što će se praviti mrtav. Legao je i zaspao. Računa da će mu netko već javiti kad opasnost prođe. A možda i izbori.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.