Jacini savjetnici ne podržavaju Vladin rebalans proračuna

PREMIJERKA Jadranka Kosor trudila se jučer objasniti i kako Vladin prijedlog rebalansa proračuna podržavaju njezini savjetnici te kako među njima nema razmimoilaženja. Stvarno stanje, međutim, izgleda da je nešto drugačije.

Tako Željko Lovrinčević smatra da je Vlada morala rezati, a ne povećavati rashode te se moralo ići na jače obuzdavanje proračunskog deficita, a time i zaduženja, piše Novi list. "S ovim problemom ćemo se morati suočiti prije ili kasnije, a što kasnije to učinimo on će biti sve veći", komentirao je Lovrinčević. Najboljim dijelom rebalansa drži zamrzavanje proračunske potrošnje i u 2012. na razini ovogodišnje potrošnje. Ipak, smatra on, to će biti teško izvesti jer će sljedeću Vladu vjerojatno formirati koalicija u kojoj će biti i umirovljenici, a oni će tražiti više novca. Uz to, dodaje za Novi list, rast će i jednokratni troškovi ulaska u Europsku uniju.

Na pitanje hoće li i dalje biti Vladin savjetnik Lovrinčević je odgovorio da je njegov uvjet deficit proračuna od četiri posto i zamrzavanje rashoda u sljedećoj godini. Činjenicu da je jedan od tih uvjeta već prekršen, odnosno da je deficit 4,2 posto BDP-a nije dodatno komentirao.

Vladina savjetnica Sandra Švaljek kazala je za list da bi bilo dobro da je Vlada rashode uspjela barem ostaviti na planiranoj razini. Što se tiče pada prihoda od 4,5 milijarde kuna ona ističe kako je najveći dio tog pada posljedica smanjenja gospodarske aktivnosti, ali da je dijelom uzrok i Vladina odluka da se ranije ukine krizni porez i smanje porezna opterećenja na dohodak, što su potezi koji nikoga ne bi smjeli smetati. Dodala je kako se pokazuje da je očito teško kontrolirati rashode, pogotovo zato što se godinama vodila politika široke ruke i teško je te navike mijenjati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.