Izvršio vojni udar u Sudanu pa dao ostavku

Foto: EPA

ČELNIK prijelazne vojne uprave Sudana Awad Ibn Auf dao je ostavku u petak navečer, dan nakon što je na vlast došao vojnim udarom.

"To je za dobrobit naše nacije...", rekao je Ibn Auf u kratkom televizijskom obraćanju i dodao da se nada da će dvije strane surađivati.

Ibn Auf je rekao da će ga na čelu vojnog vijeća zamijeniti Abdel Fattah Burhani, glavni inspektor sudanskih oružanih snaga.

Nakon nenadane Ibn Aufove ostavke u sudanskoj prijestolnici Khartoumu počelo je slavlje, izvješćuju agencije.

Ibn Auf je dužnost preuzeo u četvrtak navečer, nakon svrgavanja i uhićenja dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bašira.

Nova civilna vlada

Vojno vijeće u Sudanu je u petak obećalo da će zemlja imati novu civilnu vladu te da očekuje da će prijelazno razdoblje do novih izbora potrajati najviše dvije godine ili kraće ako se nađe rješenje za političku krizu.

Al-Bašir je svrgnut nakon više mjeseci prosvjeda protiv vlade, no prosvjednici su nakon vojnog udara rekli da nisu zadovoljni što ga zamjenjuje ministar obrane Ibn Auf koji je dugo pripadao al-Baširovom režimu.

Organizatori prosvjeda pozvali su građane da ostanu na ulicama dok zemlja ne dobije civilnu vladu.

Sudanska policija je u subotu objavila da je tijekom prosvjeda u četvrtak i petak, u kojima su sudjelovale stotine tisuća ljudi, od zalutalih metaka poginulo najmanje 16, a ranjeno 20 osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.