Prosvjedi u Tel Avivu, Izraelci traže puštanje talaca. "Vlada nema pojma što radi"

Foto: EPA

Tisuće Izraelaca izašle su sinoć na ulice tražeći da vlada premijera Benjamina Netanyahua učini više kako bi osigurala oslobađanje talaca koje u Pojasu Gaze drži islamistička skupina Hamas.

Kako prenosi Reuters, članovi obitelji talaca nosili su slike svojih voljenih koji su još uvijek u zatočeništvu te su se pridružili gomili koja je prosvjedovala u Tel Avivu.

"Vlada nema pojma što radi"

Jedna od njih bila je Naama Weinberg, čiji je rođak Itai Svirsky otet tijekom Hamasovog napada na izraelske gradove 7. listopada te je, prema izraelskim vlastima, ubijen u zatočeništvu. U govoru se pozvala na video koji je Hamas objavio jučer, tvrdeći da je još jedan od izraelskih zarobljenika umro.

"Uskoro čak ni oni koji su uspjeli preživjeti ovoliko dugo više neće biti među živima. Oni moraju biti spašeni sada", rekla je Weinberg.

"Potpuno je jasno da je izraelska vlada potpuno ideološki bankrotirala. Nemaju pojma što rade. Jasno je da oni ne pokušavaju spasiti nijednog taoca ni prekinuti rat. Vladu zapravo vodi najekstremniji fundamentalist, čija ideologija nema nikakve veze s demokratskim idealima. Jedino što međunarodna zajednica može učiniti jest izvršiti pritisak na obje strane da prekinu rat, da ovo završi i da počnu mirovni pregovori", rekao je Dani Schrire.

Kako je večer odmicala, neki prosvjednici blokirali su glavnu autocestu u gradu prije nego što ih je policija rastjerala vodenim topovima, a neki su se i direktno sukobili s policijom. Najmanje tri osobe su uhićene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.