Izrael pokrenuo istragu napada na humanitarni konvoj



IZRAELSKA vlada danas je na sjednici odobrila pokretanje izraelske istrage krvavog napada na humanitarni konvoj, a u povjerenstvu koje će istraživati događaj sudjelovat će dva međunarodna stručnjaka.

Turska, ljuta zbog napada u kojem je poginulo devet turskih propalestinskih aktivista, rekla je da će ta istraga biti pristrana i ponovila svoj zahtjev za UN-ovom istragom: "Izraelska jednostrana istraga za nas ne znači ništa. Želimo povjerenstvo pod direktnom kontrolom UN-a. Ako Izrael ne pristane na turske zahtjeve, uzimamo si za pravo razmotriti odnose i poduzeti mjere", rekao je danas turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

Turci ljuti

Turska je svojedobno bila jedini izraelski saveznik u problematičnoj regiji. Ti su odnosi u zadnje vrijeme ionako bili nategnuti, a nakon napada 31. svibnja došli su do točke pucanja. Turska predvodi međunarodnu osudu izraelskog postupka, a Izrael se brani tvrdnjom da su njihovi komandosi vatru otvorili u samoobrani.

Turska je odmah nakon napada povukla svog veleposlanika u Izraelu, otkazala zajedničke vojne vježbe s Izraelom i zatražila od Izraelaca da ukinu svoju četverogodišnju blokadu Pojasa Gaze, uvedenu nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad tim dijelom palestinske samouprave.

Povjerenstvo nije prijetnja izraelskoj vladi

Izraelska je vlada danas jednoglasno izglasala osnivanje "nezavisnog, javnog povjerenstva", kojim će ravnati umirovljeni sudac izraelskog Vrhovnog suda Jacob Turkel. U povjerenstvu će sjediti još dva Izraelca te dva međunarodna promatrača - sjevernoirski političar i dobitnik Nobelove nagrade za mir David Trimble te kanadski pravnik Ken Watkin.

Mandat povjerenstva nije istraživati odluku vlade da pošalje komandose na brod, nego će raspraviti je li taj napad bio u skladu s međunarodnim pravom, a istražit će i odgovor aktivista na brodu, koji su, kako je navela izraelska vlada, počeli sa sukobom.

Bijela kuća je, pokušavajući smiriti odnose svoja dva ključna saveznika na Bliskom istoku, pozdravila izraelsku najavu i rekla da je Izrael u stanju provesti poštenu istragu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.