Iznenada preminuo zadarski nadbiskup Ivan Prenđa

ZADARSKI nadbiskup Ivan Prenđa preminuo je iznenada u noći s nedjelje na ponedjeljak, u Zagrebu, u 71. godini života. Njegovo tijelo je pronađeno u krevetu nakon što nije došao na misu.

Prenđa je 68. po redu zadarski nadbiskup, a 46 godina svoga života posvetio je svećeništvu, od toga je 20 godina bio biskup. Tijekom svoje svećeničke karijere obnašao je dužnost kanonika stolnog kaptola Sv. Stošije te je bio potpredsjednik Hrvatske biskupske konferencije, kao i član nekih komisija.

Rođen je 31. prosinca 1939. godine u Zemuniku Gornjem. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je Zadru, a Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Zagrebu gdje je 1967. postigao diplomu licencijata iz teologije. Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1964. u Zadru, a kao svećenik služio je od 1964. do 1968. u Škabrnji, Nadinu, Smilčiću. Od 1968. do 1970. bio je duhovnik u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević u Zadru, a od 1970. do 1992. ravnatelj je istoga sjemeništa. Od 1981. do 1990. dopisnik je Glasa Koncila, a od 1970. do 1992. voditelj odjela za zvanja u Zadarskoj nadbiskupiji.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom 29. ožujka 1990., a za biskupa je zaređen 9. lipnja iste godine u zadarskoj katedrali. Službu nadbiskupa Zadarske nadbiskupije preuzeo je 2. veljače 1996. godine.

Premijerka izrazila sućut

Povodom smrti zadarskog nadbiskupa predsjednica Vlade Jadranka Kosor izrazila je sućut predsjedniku Hrvatske biskupske zajednice mons. Marinu Srakiću. "Odlaskom nadbiskupa Prenđe katolička je crkva ostala bez jednog od svojih glasnika vjere, mira, tolerancije i ljubavi prema bližnjem, koji je svoju Božju službu predano obavljao kroz više desetljeća", kazala je premijerka Kosor dodajući kako je nadbiskup Ivan Prenđa "stajao i ostao uz svoje vjernike, uz svoj narod vodeći ga kroz najdramatičnije trenutke njegove bliske prošlosti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.