Izjavu šefa EU parlamenta osudili Obersnel i Lista za Rijeku

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

RIJEČKI gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da je "izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija pogrešna i skandalozna" te da su "bilo kakve insinuacije da su Dalmacija i Istra talijanske van svake pameti".

"Ovakvo olako svojatanje teritorija neke države ne bi smjelo biti dozvoljeno nikom, posebno ne osobama na čelu Europske unije, saveza koji se, među ostalim, temelji i na suverenosti svih država koje ga čine. Upravo zato očekujem žestoku reakciju Vlade, Sabora i svih hrvatskih zastupnika u EU parlamentu", ističe Obersnel u priopćenju.

"Nadam se da će ovo upaliti lampice u glavama hrvatskih revizionista"

Dodao je da kao gradonačelnik Rijeke, koja je uz Istru i Dalmaciju također nekada bila pod okupacijom fašističke Italije, ali i kao građanin Republike Hrvatske, najoštrije osuđuje ovaj istup predsjednika Europskog parlamenta. Obersnel ističe da današnji Tajanijev istup "jasno pokazuje kako je povijesni revizionizam opasna kategorija".

"Nadam se da će ovaj primjer upaliti lampice u glavama hrvatskih revizionista koji uporno pokušavaju revidirati povijest te NDH i ustaški pokret prikazati kao kakve simpatične domoljube i borce za hrvatsku državu. Jer upravo je ustaški poglavnik Ante Pavelić, u zamjenu za potporu u dolasku na vlast, tadašnjoj talijanskoj fašističkoj vlasti prepustio veći dio hrvatske obale, a Tajani se danas očito referira upravo na to razdoblje", stoji u Obersnelovom priopćenju.

"No, Istra i Dalmacija nisu talijanske još od Drugog svjetskog rata kada su ih Hrvatskoj u krvavim bitkama vratili partizani. I bez obzira na Tajanijeve insinuacije, tako će i ostati", zaključuje riječki gradonačelnik.

I politička stranka Lista za Rijeku najoštrije je u priopćenju osudila Tajanijevu izjavu. "Usmjerena je na prizemno raspirivanje etničkih strasti iz politikantskih i predizbornih motiva. Posebno je žalosno da se radi o političaru koji je nedavno boravio u Rijeci i Istri te je tom prilikom dao svoju punu podršku HDZ-u i aktualnom premijeru Andreju Plenkoviću", navodi Lista za Rijeku.

"Poštujemo sve žrtve, ali ćemo se najoštrije suprotstaviti svima onima koji promoviraju ovakve ideje nespojive s idejom ujedinjene Europe. Izgradnji suživota između Hrvata, Slovenaca i Talijana zasigurno ne pridonosi povratak retorike koja je bila jedan od uzroka teške povijesne sudbine naših prostora i brojnim žrtvama totalitarnih ideologija na svim stranama", stoji u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.