DANAS VRHUNAC TOPLINSKOG VALA Cijela Hrvatska je u crvenom

Foto: Marko Mrkonjić/pixsell

UZ VRUĆINU i sparinu danas dočekujemo vrhunac ovog, posljednjeg u nizu toplinskog vala u kojemu će temperature biti i do 40 stupnjeva!

Na stranici Pljusak.com nalaze se vrijednosti temperatura od 10.50 sati.



Uz prolazno više oblaka, poslijepodne, ponajprije na zapadu zemlje, mjestimice može pasti malo kiše ili poneki pljusak praćen grmljavinom. Kasno poslijepodne i navečer, pljuskovi i grmljavina vjerojatni su i u ostatku unutrašnjosti te na dijelu srednjeg Jadrana, a moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u Slavoniji jugoistočni, poslijepodne će u zapadnim područjima okrenuti na sjeverni. Na Jadranu jugo i jugozapadnjak, na sjevernom dijelu prolazno i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 34 do 40 °C, stoji u prognozi DHMZ-a.

U Zagrebu će biti pretežno sunčano i vrlo vruće. Uz umjerenu naoblaku može pasti malo kiše, a kasno poslijepodne i navečer lokalni pljusak s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura između 35 i 37 °C.

Sutra osvježenje

Već sutra ponovno se očekuje promjena vremena, osobito krajem dana i u noći na subotu kada lokalno može biti i olujno nevrijeme. Pljuskovi će biti intenzivniji na kopnu.

Tijekom dana će biti pretežno ili djelomice sunčano, a poslijepodne se sa zapada očekuje sve više oblaka te ponegdje kiša i pljuskovi s grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, u Slavoniji jugoistočni, na Jadranu jugo i jugozapadnjak. Vruće i vrlo vruće. Najniža temperatura od 17 do 22, u Slavoniji do 24, a na Jadranu od 23 do 28 °C. Najviša dnevna uglavnom od 28 do 34, a na istoku i jugu zemlje i do 38 °C.


U subotu će biti osjetno svježije, a u nedjelju će se ponovno razvedriti.

Na Jadranu će i sutra biti pretežno sunčano, prognozira DHMZ, a tek u noći na subotu može doći do jačih grmljavinskih pljuskova.

Toplinski stres

Nepovoljne biometeorološke prilike nastavljaju se, a mjestimično i jačaju.

Toplinski stres na organizam bi mogao biti osobito nepovoljan za kronične srčane i plućne bolesnike, koje upozoravamo na strogo poštivanje liječničkih savjeta. No, toplinski val bi mogao djelovati i na zdravlje kod manje osjetljivih, od vrućine izmorenih ljudi, kojima u većem dijelu Hrvatske visoka noćna temperatura ne omogućava dobar odmor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.