Izbori na europski način: Samo jedan račun i nema razbacivanja novca

U JEKU priprema za predstojeće izbore na kojima će se birati zastupnici za Europski parlament, kandidati za te izbore mogu još samo danas otvoriti posebne transakcijske račune na kojima smiju prikupljati sva sredstva namijenjena za financiranje svoje predizborne kampanje, javlja slovenski 24ur.com.

Naime, europski zakon o izbornoj i referendumskoj kampanji nalaže da svaki organizator kampanje mora najkasnije 45 dana uoči dana održavanja izbora otvoriti posebni transakcijski račun s oznakom "za izbornu kampanju".

Sva financijska sredstva koja namijeni ili prikupi za kampanju pojedinog kandidata, organizator kampanje mora skupiti samo na tom jednom posebnom računu s kojeg jedino smije plaćati i pokriti sve troškove kampanje.

Spomenute račune organizatori kampanje moraju zatvoriti najkasnije četiri mjeseca nakon dana održavanja izbora, a u roku od 15 dana nakon toga organizator mora nacionalnom parlamentu i nadležnom sudu dostaviti izvješće o troškovima svoje kampanje.

Nema razbacivanja s novcem, sve je regulirano

Kampanja za izbore za Europarlament počinje 8. svibnja, a u nju su uvršteni svi oblici oglašivačkog sadržaja te ostali oblici političke propagande kojoj je cilj utjecati na odluke birača.

Osim što svoju kampanju kandidati smiju financirati samo s jednog računa, europski zakoni nalažu im i odredbu o visini sredstava koja smiju potrošiti tijekom kampanje. To konkretno znači da trošak kampanje ne smije prijeći granicu od 40 eurocenti po pojedinom građaninu s pravom glasa u zemlji.

Kandidat čija lista osvoji mandat u Europskom parlamentu imat će pravo naknade odnosno djelomičnog povratka troškova kampanje i to u iznosu od 33 eurocenta za svaki osvojeni glas.

R.I.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.