Izbor za ravnatelja SC-a Split: Kandidatima jednake šanse, branitelji nisu u prednosti?!

STANJE velikog usijanja traje posljednjih tjedana uoči izbora novog ravnatelja Studentskog centra Split. U pitanju je odlično radno mjesto s plaćom od 15 tisuća kuna, mobitelom, službenim automobilom i ostalim pogodnostima. Natječe se petoro kandidata, među njima je i dosadašnja ravnateljica Gordana Raos, bivša sutkinja kojoj za kandidaturu ni najmanje ne smeta kazneni postupak zbog namještanja natječaja na obnovi Studentskog doma Bruna Bušića.

Istraga za kazneno djelo nema veze za kandidaturu?!

Nikakav problem ne vidi Jadranka Perkov, šefica financija splitskog Sveučilišta, koja predsjeda Upravnim vijećem Studentskog centra. "Nema veze postupak. Nitko nije osuđen i proglašen krivim. Istraga kaznenog djela sama po sebi ništa ne dokazuje", kratko nam je kazala.

Protiv Raos ništa nije napravio ni rektor splitskog Sveučilišta Ivan Pavić, premda mu Statut nalaže da zbog diskreditacije ustanove može pokrenuti smjenu. Kao da se ništa nije dogodilo, Raos ravnopravno ide u natječaj sa ostalim kandidatima, premda su je mnogi već samo zbog toga spremni proglasiti povlaštenim kandidatom koji ima više šanse nego ostali.

Baba mu Fuchsova rodica, a Bačić susjed udaljen 10 kilometara?!

Interesantno, još više buke diglo se oko kandidature Ante Prižmića, dosadašnjeg direktora Tenis kluba Split. Još kada je prije tri mjeseca poništen prvi natječaj, neki su digli glas i prozvali upravo njega kao kandidata za kojeg se čuva ravnateljska fotelja. Tada se nije natjecao, ali se prije mjesec dana javio na novi natječaj. Problem je bio sa pet godina rukovodećeg staža, kojeg Prižmić u trenutku raspisivanja prvog natječaja nije imao, ali sada ima!

Prižmić je za Index oštro opovrgao da je natječaj namješten i da je on privilegirani kandidat. Neki su kandidati pisali premijerki tražeći zaštitu legalnosti i nadzor, a Prižmić je, pak, pisao predsjedniku Ivi Josipoviću u želji da se obrani od medijskih napada i prozivanja.

U posljednje vrijeme pojavio se, naime, niz napisa koji ga povezuju sa utjecajnim HDZ-ovcima, tajnikom stranke Brankom Bačićem i ministrom znanosti Radovanom Fuchsom. Pojedini mediji naveli su tako da mu je Bačić susjed, a Fuchs u rodu sa babom.

Ništa nije dalje od istine, uvjerava nas Prižmić, koji inače dolazi iz Vele Luke, dok je Bačić, kao što znamo, bivši načelnik 10 kilometara udaljenog Blata.

Broj radnih mjesta udvostručen, plaće se povećale nauštrb studentskog standarda

Prižmić upozorava da nije član HDZ-a, niti bilo koje druge političke stranke. Za ravnatelja se javlja jer ga je dio radnika zamolio da prezume Centar zbog iskustva kojeg je stekao u vođenju studentske organizacije. Za novi izazov se, kaže, dobro pripremio. Detaljno je analizirao što sve treba popraviti. Mjesta za poboljšanja, uvjeren je, ima, a kao primjer navodi da je u posljednjih pet godina broj zaposlenih u centru uvećan dvostruko pa je tako iznos koji se odvaja za plaće narastao sa 9 na preko 17 milijuna kuna godišnje. To je išlo nauštrb investicijskog ulaganja, odnosno, standarda studenata.

Šefica Upravnog vijeća SC-a ostala je naprosto začuđena podacima koje je Prižmić prezentirao. "Ništa takvo mi nije poznato", kazala nam je. Čudno. Jer radi se o materijalima o poslovanju Studentskog centra koji su bili dostupni kandidatima.

"Nema povlastica za branitelje, ravnatelj ne radi u naplatnim kućicama"

Za šefovsku poziciju natječu se i kandidati koji imaju braniteljski staž. Smatraju da bi im to trebalo osigurati prednost. To su Jakša Radnić, bivši direktor Stanouprave, Alen Ćurin, bivši direktor Čistoće te Petar Škorić, šef splitskog Centra 112, inače, član Gradskog odbora HDZ-a. 

Predsjednica Upravnog vijeća kaže da povlastice za branitelje ne dolaze u obzir. Tvrdi da se ne može raditi nikakva usporedba sa nedavnom aferom u HAC-u i odabirom radnika za naplatne kućice u Vrgorcu. "Nikakva usporedba sa HAC-om nije moguća. Ovdje se, naime, radi o rukovodećoj, a ne izvršnoj funkciji. Da biramo po tom principu, zapravo ne bi imali što ni birati", kazala nam je Perkov.

Premda kandidati branitelji zaista polažu nadu u prava koja im jamči Zakon o braniteljima, Perkov nas je opet iznenadila sljedećom konstatacijom. "Nitko od branitelja se nije izričito pozvao na to pravo niti je u tom smislu priložio potrebnu dokumentaciju", ustvrdila je.

Čudi to, s obzirom da je državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar zatražio poštivanje zakonskih odredbi.

Sutra proučavanje dokumentacije, a ne izbor ravnatelja

Perkov nam je otkrila da sutra na sjednici Upravnog vijeća ipak neće biti odabran ravnatelj, jer moraju još proučiti dokumentaciju kandidata. Za odgodu je zamolio i predstavnik Studentskog zbora. Kao novog kandidata, saslušat će Prižmića da čuju što on ima reći u svoju korist.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.