Ivo Sanader kao Hannibal Lecter

ZATVORITE prozore, ugasite svjetla, isključite struju, sakrijte djecu. Ivo Sanader je izašao na slobodu.

Kao što je godinama nezamislivo bilo Sanaderovo procesuiranje i zatvaranje, jer su se pravosudne institucije i dobar dio medija prema njemu odnosili kao prema sultanu, tako se danas s nevjericom i zgražanjem dočekuje njegovo puštanje na slobodu. Kao da je Hannibal Lecter.

Pojest će nam jetru i isprati je s malo chiantia.

Nakon godinu dana u pritvoru, 151 dana u Remetincu, s pet optužnica na grbači i 12,4 milijuna kuna jamčevine, bivši premijer i svojedobno jedini nedodirljiv čovjek u zemlji, pušten je na privremenu slobodu.

Sori, morali smo ga pustiti

Kažu institucije, morali smo ga pustiti. Baš kao što su proteklih osam godina govorile, nismo ga smjeli zatvoriti.

Vidite kako se stvari brzo mijenjaju. Sanadera se godinama puštalo na miru da krade, pljačka, upropaštava, prijeti, zastrašuje i sakriva, a sada kad više ne može počiniti nikakvu štetu - osim pobjeći i tako ostaviti prjatelje bez imovine - njegov izlazak iz Remetinca najavljuje se kao elementarna nepogoda.

Zakoni su se godinama ignorirali kako bi ih nedodirljivi Sanader godinama kršio. Sada se nevoljko provode zakoni koji Sanaderu omogućavaju da nakon punih godinu dana izađe iz pritvora.

Licemjerje i lažni moral

Mediji koji su godinama veličali Sanadera i prešućivali informacije o njegovu kriminalu i korupciji, sada se najviše zgražaju nad njegovim puštanjem iz pritvora. Kao da izlazi serijski ubojica. Ili ratni zločinac. Ili šef mafije. Koji su ionako već izašli na slobodu.

To je prava slika ovog društva. Licemjerje i lažni moral, dvostruka mjerila i arbitrarno tumačenje zakona. Najprije kukavička podložnost, a zatim pravedničko iživljavanje na osobi čija su se nedjela donedavno zataškavala.

Takav stav, kako Sanader nije bio opasan kad je bio na vlasti, nego sada kad izlazi iz pritvora, uglavnom nas je i doveo dovde.

Pa što ako Sanader nije u pritvoru? Nisu ni mnogi drugi, i to upravo oni koji su mu vjerno služili i kojima je on služio da se domognu položaja i bogatstava. Takvi će i dalje drmati ovom državom, bez obzira gdje će Sanader prespavati ovu noć. U prvom redu - Mladen Bajić.

Pa što ako pobjegne?

I što ako Sanader pobjegne? Jednom je već pobjegao, pa nikom nije pala dlaka s glave, bez obzira što su pravni stručnjaci - pa i sam šef države - govorili da ga je policija morala zaustaviti. Pobjegli su i mnogi prije njega, pa opet nitko nije odgovarao.

Valjda će se sada netko trebao pobrinuti da se to opet ne dogodi. A opet, voljeli bismo vidjeti izraz lice Luke Bebića kad shvati da je upravo ostao bez kuće.

Sve u svemu, niti ćemo biti bolja država ako Sanader ostane u Remetincu, niti ćemo se zbog toga bolje osjećati.

Ne spremajte novčanike

I stoga ne morate spuštati rolete, gasiti svjetlo i sklanjati djecu na sigurno. A ne morate ni spremati novčanike na sigurno. Iz njih je već odavno povađeno sve što je vrijedilo.

Još dok je Sanader prošli puta bio na slobodi.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.