ISW objavio karte: Ukrajinci napreduju na dva važna pravca

Foto: EPA

INSTITUT za proučavanje rata (ISW) tvrdi kako su ukrajinske snage napredovale na dva sektora bojišnice. Inače i sam ukrajinski Glavni stožer je potvrdio kako se nastavljaju ofenzivne akcije u blizini Bahmuta u Donjeckoj oblasti i operacije u pravcu Melitopolja u Zaporiškoj oblasti. 

Američki think tank navodi kako geolocirani snimke pokazuju ukrajinsko napredovanje kod Kurdiumivke, naselja koje se nalazi oko 10 kilometara jugozapadno od Bahmuta. Oslobađanja Bahmuta, grada kojeg su Rusi zauzeli u svibnju, bio je jedan od ciljeva ukrajinske protuofenzive pokrenute u lipnju, piše Newsweek

Rusi priznaju da su Ukrajinci pokušali napredovati iza pruge

Ukrajinski general Oleksandr Sirski, zapovjednik operacija ukrajinskih kopnenih snaga na istoku, izvijestio je jučer da je Moskva ojačala svoje snage u sektoru Bahmuta, prešavši s obrane na aktivna djelovanja. Dodao je kako je situacija na istočnoj fronti izazovna jer Rusija eskalira svoje aktivnosti u sektoru Kupjanska. 

ISW naglašava kako geolocirane snimke od nedjelje prikazuju i marginalne ukrajinske dobitke zapadno od Robotina u Zaporiškoj oblasti.

Ukrajinski Glavni stožer priopćio je kako ukrajinski vojnici nanose gubitke ruskim snagama južno od Bahmuta, dok su ruski izvori govorili da je Ukrajina neuspješno pokušala napredovati iza željezničke pruge između Kliščivke i Andrijivke, jugozapadno od Bahmuta.

Karta ISW-a pokazala je ukrajinsko napredovanje u ovom području u južnom sektoru fronte, s grafikom koja je naglašavala napredak kijevskih snaga istočno od željezničke pruge u blizini grada Kurdiumivka i istočno od Andrijivke. Ove vijesti dolaze usred izvješća da je Rusija promijenila vojno vodstvo u okupiranoj Hersonskoj oblasti.

Britanci: Ruski vojnici cijene Teplinskog

Pojavila se informacija da je general-pukovnik Mihail Teplinski zamijenio general-pukovnika Olega Makareviča. Ruski vojni blogeri objavili su da je Makarevič smijenjen s dužnosti jer je svojim nadređenima davao lažna izvješća o situaciji na terenu.

Britanski obavještajci smatraju da ruska vojska "vjerojatno jako cijeni" Teplinskog, koji je uspješno povukao trupe na istočnu obalu rijeke Dnjepar u studenom prošle godine. 

Odbijanje ukrajinskih napada preko rijeke i držanje teritorija u okupiranoj Hersonskoj oblasti "i dalje je cilj visokog prioriteta za ruske snage u Ukrajini", tvrdi Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svom dnevnom ažuriranju. Britanci zaključuju kako je imenovanje Teplinskog "vjerojatno pokazatelj povećanog pritiska na ruske snage koje brane to područje."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.