Istraživanje: Zbog dekriminalizacije kanabisa sve više trovanja među djecom

Ilustracija: Shutterstock

Iza porasta slučajeva trovanja kanabisom, čak i među djecom, mogla bi stajati njegova dekriminalizacija, kažu australski istraživači.

Rezultati su to 30 odvojenih studija o legalizaciji kanabisa i njegovu utjecaju na akutna trovanja koje su analizirali istraživači sa Sveučilišta u Sydneyu, a svoja su opažanja objavili u časopisu Addiction.

"Očigledan porast trovanja među djecom"

Nalazi ukazuju na opći porast stope trovanja kanabisom nakon njegove legalizacije ili dekriminalizacije, navedeno je u istraživanju. Očigledan je i porast trovanja među djecom s obzirom na to da su ublažena pravila pa je na tržištu sve više grickalica s kanabisom.

"Čini se da su povećana dostupnost i konzumiranje namirnica s kanabisom znatno utjecali na porast slučajeva trovanja, osobito među djecom", rekla je Rose Cairns s australskog sveučilišta, osobito pritom upozorivši na gumene bombone i čokoladu.

"Općenito gledajući, konzumiranje umjesto pušenja kanabisa nosi i veći rizik od trovanja, jer su neki ljudi skloni konzumirati veće količine namirnica s tom supstancom. Treba imati na umu da je, kad je konzumacija kanabisa posrijedi potrebno više vremena da se počnu manifestirati njegovi efekti", kaže Cairns.

Teški slučajevi trovanja kanabisom mogu rezultirati i komom

Trovanje kanabisom može prouzročiti letargiju, pospanost, vrtoglavicu, povišeni krvni tlak, lupanje srca, tahikardiju, mučninu, povraćanje, razdražljivost i uznemirenost. Teški slučajevi mogu rezultirati i komom. 

Istraživanje i analiza obuhvatili su područje Sjeverne Amerike.

Ondje je u 26 američkih država i administrativnih regija dopuštena rekreacijska upotrebu droge. Isto je u Kanadi.

Kanabis se u rekreacijske svrhe može legalno kupiti u još nekim državama u svijetu, poput Španjolske, Nizozemske i Tajlanda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.