Istraživanje: Zagađeni zrak skratit će život djeci za 20 mjeseci

Foto: EPA

PREMA najnovijem istraživanju neprofitne organizacije Health Effects Institute, zbog zagađenog zraka koji se prostire cijelim planetom, svakom će djetetu koje se rodi u ovome razdoblju životni vijek u prosjeku biti skraćen za 20 mjeseci, javlja The Guardian.

Zagađenje zraka doprinijelo je gotovo jednom u svakih deset smrtnih slučajeva u 2017. godini, što ga trenutno čini opasnijim po čovjeka od malarije ili prometnih nesreća. Tako je onečišćenje zraka po štetnosti postalo usporedivo s pušenjem, navodi se u studiji State of Global Air (SOGA) 2019.

Neke zemlje imaju manji problem

No, nije u svim zemljama ista situacija, odnosno ista razina zagađenja. Na jugu Azije djeci će vjerojatno život u prosjeku biti skraćen za 30 mjeseci, a u sub-saharskoj Africi za 24 mjeseca. Tako visoka razina zagađenja na spomenutim područjima nastala je kao kombinacija onečišćenja zraka na otvorenom, koje je uzrokovano prometom i industrijom, te zagađenim zrakom u zatvorenim prostorima, uglavnom zbog neprikladnog načina kuhanja, bez odvoda i cirkulacije zraka. 

U istočnoj Aziji, zagađenje zraka skratit će prosječni životni vijek djece za 23 mjeseca, a u razvijenim zemljama za manje od pet mjeseci.

"Iznenadili su nas rezultati, nismo očekivali da će se djeci toliko skratiti životni vijek", rekao je Robert O'Keefe, potpredsjednik organizacije Health Effects Institute. 

Starije osobe također u opasnosti

Mada malu djecu koja se rode na područjima s visokom razinom zagađenja zraka čekaju ozbiljnije prijetnje, poput nedovoljno razvijenih pluća, što će trajati tijekom cijelog života, starije osobe su također u opasnosti. Osobe starije od 50 godina čine gotovo devet od 10 smrtnih slučajeva koji se mogu pripisati zagađenju zraka.

Zagađenje zraka uzrokovalo je 41% globalnih smrtnih slučajeva od kronične opstruktivnih bolesti pluća, 20% od dijabetesa tipa 2, 19% od raka pluća, 16% od ishemijske bolesti srca i 11% smrtnih slučajeva od moždanog udara, navodi se u izvješću.

Kina okreće novu stranicu

No, u izvješću se navodi da potezi nekih vlada funkcioniraju, tako je O'Keefe napomenuo kako se u Kini smanjuje razina zagađenja zraka. Naime, Kina se držala svoj akcijskog plana iz 2013. godine i radila je na smanjenju uporabe ugljena, na čišćoj industriji, investicijama u obnovljivu i čišću energiju te na smanjenju broja vozila po gradovima.

"Oni su uistinu radili na tome, poslali se vladine službenike da provedu navedene ciljeve i zagađenje zraka u Kini počelo se smanjivati", rekao je Robert O'Keefe. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.