Istraživanje: Inflacija vratila očekivanja Mađara na razdoblje na početku pandemije

Foto: Profimedia

OČEKIVANJA kućanstava u Mađarskoj spustila su se u kolovozu na najnižu razinu od početka pandemije u travnju 2020. godine, zasjenjena inflacijom i snažnim rastom cijena energije, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje instituta GKI.

GKI-jev indeks koji mjeri očekivanja potrošača pao je u kolovozu za 7.5 bodova, na minus 49.2 boda. Još u veljači iznosio je minus 17 bodova.

"GKI-jev indeks očekivanja potrošača u slobodnom je padu. Inflacijska očekivanja potrošača dodatno su ojačala u kolovozu, nakon pauze u srpnju", priopćio je institut.

Pogoršani financijski izgledi

Sumorno raspoloženje kućanstava odražava ocjenu o pogoršanim financijskim izgledima u razdoblju visoke inflacije i poskupljenja energije.

Indeks koji uključuje i očekivanja poslovnih čelnika spustio se za 4.9 bodova, na minus 14.3 boda.

Planovi kompanija o podizanju cijena dobili su u kolovozu novi poticaj, posebno u industriji, a više cijene najavljuju i maloprodajne tvrtke, njih više od 70 posto, navodi GKI.

Središnja banka (NBH) prisiljena je tako balansirati između očuvanja zamaha u gospodarstvu i kontinuirano visoke inflacije, s obzirom na rast troškova energije i slabiju forintu, tumači Reuters.

Očekuje se da će NBH u utorak podići ključnu kamatnu stopu za jedan postotni bod, na 11.75 posto, i najaviti novo povećanje, budući da inflacija i dalje jača.

Viceguverner NBH Barnabas Virag rekao je početkom kolovoza da bi inflacija mogla dosegnuti vrhunac kasnije no što se očekivalo i da bi mogla biti viša no što se prognoziralo, spominjući stopu od 18 do 19 posto.

Rast cijena trebao bi popustiti sljedeće godine, ali postupno, dodao je Virag.

U srpnju je inflacija iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji omogućuje usporedbe među članicama Europske unije, iznosila 14.7 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.