Na Ruđeru predstavljen 3 milijuna kuna vrijedan mikroskop koji može laserski rezati unutar stanice

Foto: IRB

INSTITUT Ruđer Bošković i projektni tim Grupe Tolić danas je predstavio 3 milijuna kuna vrijedan laserski pretražni mikroskop nabavljen u sklopu prestižnog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC), dodijeljenog prof. dr. sc. Ivi Tolić prošle godine.

Riječ je o najmodernijem mikroskopu za proučavanje živih stanica s mogućnošću laserskog rezanja unutar stanice, prvom takvom mikroskopu u Hrvatskoj.

Dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB-a, zahvalio se i čestitao dr. Ivi Tolić i timu ERC projekta u sklopu kojeg je nabavljen ovaj vrijedan mikroskop te naglasio kako se ERC projekti dodjeljuju za najbolja istraživanja u Europi, znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada.

Naglasio je, ovom prilikom, kako se Institut Ruđer Bošković unatoč trenutno ne baš povoljnoj situaciji za znanost, brojnim internim mjerama i pravilnicima nastoji usmjeriti na privlačenje mladih istraživača i novih projekata, a poseban napor ulaže ne bi li izvrsnim znanstvenicima poput dr. Tolić omogućio onakve uvjete za rad kakve imaju na najboljim međunarodnim institucijama.

Prof. dr. sc Iva Tolić zahvalila se ravnatelju te svim kolegama i suradnicima na IRB-u na podršci u osnivanju laboratorija i istaknula kako za sada ne vidi razliku u uvjetima rada kakve je imala na Max Planck Institutu u Njemačkoj i ovima na IRB-u. Ponosna je na svoj tim mladih istraživača i rezultate koje postižu, a koje je nedavno objavio i ugledan znanstveni časopis Nature Communications. 

"Ovakav mikroskop omogućuje snimanje bioloških procesa vrlo velikom brzinom uz visoku rezoluciju. Kombinirano sa tehnikom laserske ablacije kojom se izvodi precizno rezanje staničnih struktura ovaj mikroskop nam pruža mogućnost da na potpuno novim razinama odgovorimo na postavljena znanstvena pitanja kao što su sile koje djeluju na razdvajanje kromosoma u staničnoj diobi", objašnjava dr. Tolić.

Osim što je nabavila ovaj sofisticiran mikroskop, sredstvima iz ERC projekta dr. Tolić je na IRB-u osnovala svoju istraživačku grupu, opremila laboratorij i zaposlila petero mladih znanstvenika, uz Brunu Polaka, Renatu Buđa i Krunu Vukušića, koji su dana prezentirali prve podatke dobivene na mikroskopu, u ovom izvrsnom timu su i Ivana Šarić te Sonja Lesjak.

Cilj je njihovih istraživanja doći do novih ključnih spoznaja u istraživanju dioba stanica koje bi mogle poslužiti u razvoju novih lijekova za liječenje degenerativnih ili kancerogenih bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.