RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Iran zaplijenio novi tanker

Ilustracija: EPA

IRAN je zaplijenio još jedan tanker u Hormuškom tjesnacu, prenose iranske novinske agencije. 

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, na tankeru je 11 članova posade i pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a iranska garda ga je presrela pod optužbom za krijumčarenje 250.000 litara dizela kroz zaljev. Prema tim je informacijama svih 11 članova posade uhićeno, a zasad nisu poznate njihove nacionalnosti.

"Brod je zaplijenjen blizu otoka Greater Tunb u Perzijskom zaljevu... posada je predana vlastim u južnoj pokrajini Hormozgan", prenijela je agencija ISNA.

Zapljena usred napetosti zbog napada na najveće saudijsko naftno polje

Ova zapljena događa se usred novog sukoba Irana sa Saudijskom Arabijom i SAD-om.

Naime, Sjedinjene Američke Države izravno su optužile Iran za napad na najveće saudijsko naftno polje, zbog čega su danas drastično skočile cijene nafte, a Trump je Iranu zaprijetio ratom.

SAD je uvjeren kako iza napada dronovima na saudijsko naftno postrojenje stoji upravo Iran, unatoč tomu što su odgovornost za napade preuzeli jemenski pobunjenici Huti. Američke vlasti tvrde kako iransku upletenost dokazuju i satelitske snimke koje su objavili. 

Prijašnje iranske zapljene

Ranije ovaj mjesec kada su obalne straže zaplijenile brod u Zaljevu te privele 12 članova posade, državljana Filipina. 19. srpnja zaprijenili su brod Stena Impero, koji je plovio pod britanskom zastavom, zbog navodnog kršenja međunarodnog pomorskog zakona, dva tjedna nakon što je Velika Britanija zaplijenila iranski tanker kod Gibraltara optuživši Iran da krši sankcije jer je gorivo kanio isporučiti Siriji. Taj iranski brod Adrian Darya 1, nekada Grace 1, oslobođen je u kolovozu. Upravo danas Iran je najavio da bi brod Stena Impero trebali pustiti za nekoliko dana.

Najnovije vijesti o zapljeni broda slijede nakon niza incidenata s brodovima u Perzijskom zaljevu otkako su u svibnju na snagu stupile američke sankcije na iranski izvoz nafte.

Razvoj događaja pratite na Indexu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.