Iran zadovoljan zbog savezničkog suprotstavljanja Americi

Foto: EPA

PARTNERI Teherana u sklopu sporazuma o iranskom nuklearnom programu izrazili su "političku volju" da se suprotstave Sjedinjenim Državama, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif nakon sastanka u Beču.

Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija, potpisnice sporazuma kojem je svrha ograničiti iranski nuklearni program, razgovarale su s predstavnikom Irana nekoliko tjedna nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz tog međunarodnog kompromisa.

"Tijekom tog sastanka u petak sam ustanovio da su se svi članovi, čak i troje saveznika Washingtona (Berlin, Pariz i London), angažirali i da imaju političku volju poduzeti mjere i suprotstaviti se Sjedinjenim Državama", rekao je Zarif na konferenciji za novinare, prenosi iranska novinska agencija Fars.

"Prvi put oni pokazuju takav angažman na toj razini, ali treba vidjeti u budućnosti postoji li razlika između onoga što oni stvarno žele učiniti i onoga što će moći učiniti", ocijenio je iranski ministar.

Unatoč zabrani SAD-a

"Prema današnjim objašnjenjima, metode primjene prijedloga podastrte Iranu su ostvarive i ako oni budu i dalje pokazivali političku volju koju su danas pokazali, uspjet će pokrenuti stvari bez ikakvog problema", dodao je Zarif. 

Europa, Rusija i Kina izrazile su u petak spremnost da omoguće Iranu da nastavi izvoziti naftu i plin unatoč namjeri SAD-a da mu to zabrani.

Obećanje ministara vanjskih poslova pet svjetskih sila potpisnica nuklearnog sporazuma s Iranom (Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) dio je popisa od 11 ciljeva definiranih u petak u Beču, na sastanku s Iranom kojim se želi spasiti taj sporazum iz kojeg se SAD u svibnju povukao.

SAD traži od svih zemalja svijeta da 4. studenoga prekinu uvoz iranske nafte ako ne žele američke sankcije.

Europljani, s druge strane, vode dijalog s Iranom kako bi sačuvali nuklearni sporazum koji bi trebao spriječiti razvoj atomskog oružja.

Nakon dvosatnog sastanka, sudionici su objavili popis 11 ciljeva koji bi trebali "rezultirati praktičnim rješenjima kako bi se sačuvala normalizacija trgovinskih i gospodarskih odnosa s Iranom", stoji u zajedničkoj izjavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.