Iran testirao novi balistički projektil

Ilustracija: EPA

VIŠI iranski vojni zapovjednik potvrdio je da je Teheran nedavno testirao balistički projektil, unatoč protivljenju SAD-a, prenijela je agencija Fars.

Časnik Revolucionarne garde to je kazao nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo ranije ovaj mjesec ustvrdio da je Iran testirao projektil koji može nositi više bojnih glava i doseći Bliski istok i Europu.

"Nastavit ćemo naša testiranja projektila i ova nedavna akcija bila je važan test", rekao je Amirali Hajizadeh, voditelj odjela Garde za aeronautiku.

"Reakcija Amerikanaca pokazuje da im je taj test bio jako važan i da zato viču", rekao je, ne precizirajući kakav je točno projektil bio testiran.

50 testiranja na godinu

Vijeće sigurnosti UN-a prošli je tjedan razgovaralo o tom testiranju, za koje SAD, Britanija i Francuska tvrde da krši UN-ova ograničenja nametnuta Teheranu u pogledu vojnog programa.

Časnik je rekao da Iran provede do 50 testiranja projektila na godinu.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif rekao je u utorak da pitanje projektila nikada nije bilo predmet pregovora i da ništa nije usvojeno niti ratificirano u smislu njihove zabrane u rezoluciji 2231, kojom je potvrđen međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu iz 2015., prenosi agencija Tasnim.

Ta rezolucija "poziva" Iran da se do osam godina suzdrži od razvijanja balističkih projektila koji mogu nositi nuklearne bojne glave.

Neke države tvrde da to ne znači da je to obvezno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.