Iran testirao balističke projektile, Izrael: "Ovo ne smije proći bez odgovora"

Foto: FAH

IRAN je u nedjelju proveo testiranje balističkih projektila, svoje prvo otkad je Donald Trump, žestoki zagovornik suprotstavljanja ovoj zemlji, postao predsjednik.

Američki vojni dužnosnik izjavio je za CNN da je Iran u nedjelju testirao projektil srednjeg dometat te da je testiranje bilo neuspješno. Projektil je eksplodirao nakon što je prešao nekih tisuću km, bez opasnosti za SAD i njihove saveznike u regiji.

Danas sastanak Vijeća sigurnosti

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer također je potvrdio da se testiranje dogodilo, ali nije naveo kako Trumpova administracija misli odgovoriti na ovo iransko pokazivanje mišića. Međutim, Američka misija pri UN-u priopćila je da je zatražila sastanak Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata oko ovog događaja. Sastanak će se održati danas.

Američki senator i ravnatelj Senatskog povjerenstva Bob Corker nazvao je lansiranje projektila kršenjem iranskih međunarodnih obveza prema nuklearnom sporazumu iz 2015. koji je s iranskim režimom dogovorio bivši predsjednik Obama.

"Iranu se više neće tolerirati ponavljana kršenja s balističkim projektilima, nastavljena podrška terorizmu, gušenje ljudskih prava i druge neprijateljske aktivnosti koje prijete međunarodnom miru i stabilnosti", naveo je Corker u izjavi za javnost.

Netanyahu: "Iranska agresija ne smije proći bez odgovora"

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je iransko testiranje eklatantnim kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2231, prema kojoj Iran ne smije poduzimati ikakve aktivnosti vezane uz "balističke projektile dizajnirane tako da mogu nositi nuklearna oružja".

U svojoj izjavi objavljenoj na Facebooku, Netanyahu je bio vrlo oštar: "Iranska agresija ne smije proći bez odgovora." Netanyahu je, kao i brojni američki republikanci, žestoki kritičar nuklearnog sporazuma koji je okončao sankcije prema Iranu. Njegova izjava očit je poticaj Trumpu da poduzme neku vrstu akcije protiv Teherana.

Iran: "Nikad nećemo koristiti projektile da bi napali drugu zemlju"

Još uvijek nije poznato kakav je točno projektil ispaljen i predstavlja li to zaista kršenje rezolucije VS-a.

Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif nije potvrdio ni porekao testiranje, ali je svejedno odbacio Netanyahuovu optužbu: "Projektili nisu dio nuklearnog sporazuma. Iran nikad neće koristiti projektile proizvedene u Iranu da bi napao drugu zemlju. Nijedan iranski projektil nije proizveden kako bi nosio nuklearne bojeve glave."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.