Iran: Ahmadinedžad naredio početak proizvodnje obogaćenog urana

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadinedžad naredio je voditeljima nuklearnih postrojenja u zemlji početak proizvodnje obogaćenog urana kao goriva za nuklearne elektrane, prenio je danas britanski BBC.

Ahmadinedžad je u izjavi iranskoj televiziji potvrdio da je šefu iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehiju dao nalog da pokrene program obogaćivanja urana na razinu od 20 posto, što je zemljama zapada zadalo novu glavobolju i pokrenulo novi val izjava američkih i europskih političara koji i dalje tvrde da Iran priprema materijal za nuklearno oružje.

Tvrdnje Irana da ta zemlja želi razvijati nuklearni program u mirnodopske svrhe i da će obogaćeno nuklearno gorivo biti upotrijebljeno za nuklearnu elektranu, nisu previše umirile Zapad.

Iran, naime, posjeduje nuklearnu elektranu koja je upravo pri kraju probnog rada i sa proizvodnjom energije bi trebala početi ove godine. Tu su elektranu Iranci sagradili uz pomoć ruskih nuklearnih stručnjaka, a gorivo za elektranu također stiže iz Rusije.

Američki ministar obrane Robert Gates pozvao je zemlje Zapada da se udruže i pojačaju sankcije prema Iranu, tvrdeći kako bi dodatni pritisak na iransku vladu mogao dati pozitivan učinak i privoljeti politički vrh da pristane na kontrolu nuklearnog programa od strane Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA).

Analitičari: Iran ne posjeduje tehnologiju ni znanje za proizvodnju goriva za elektrane


Britanski Foreign Office danas je objavio da "Ahmadinedžadova izjava daje razlog za zabrinutost", a u priopćenju se tv rdi i kako je odluka iranskog predsjednika „ozbiljno kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

BBC podsjeća da se za proizvodnju energije u nuklearnim elektranama koristi uran obogaćen do razine od tri posto, dok je za proizvodnju nuklearnog oružja uran potrebno obogatiti do razine od čak 90 posto.

Također se prenosi mišljenje pojedinih zapadnih analitičara, koji tvrde kako Iran ne posjeduje ni tehnologiju ni dovoljnu razinu tehničkog znanja potrebnog za proizvodnju gorivih šipki za nuklearne elektrane, iz čega zemlje zapada izvlače zaključak kako Teheran ne govori istinu, te sumnjaju da će obogaćeni uran zapravo biti iskorišten za proizvodnju nuklearnog oružja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.