Iračka vojska napala Kirkuk, Kurdi bježe, zemlji prijeti novi rat?

 
Savezne iračke snage zauzele su neka područja kurdske pokrajine Kirkuk nakon što su irački Kurdi na referendumu 25. rujna glasali za neovisnost, objavila je danas iračka vojska.
 
>>Što se događa na Bliskom istoku? ISIS je gotovo uništen, ali već se sprema novi veliki rat
 
 
Iračke snage zauzele vojnu bazu, aerodrom, naftno i plinsko polje
 
Iračka vojska objavila je da je zauzela vojnu bazu i još neka područja u toj naftom bogatoj pokrajini, koja se nalazi 250 kilometara sjeverno od Bagdada. 
 
Vojnici su zauzeli bazu K1, koja se nalazi 15 kilometara zapadno od grada Kirkuka. Baza se nalazi kod naftnog polja Baba Gurgur, jednog od najvećih u tom području. Vojska također kontrolira ključne ceste i plinsko postrojenje North Gas. Policijska postaja, elektrana i rafinerija kod tog postrojenja također su pod njihovom kontrolom.
 
 
Šijitske milicije ušle u sam grad
 
Međutim, šijitske milicije u sastavu službenih iračkih oružanih snaga zauzele s položaje i unutar samog grada, dok se vojska sukobila s kurdskim snagama izvan grada, javlja Associated Press, čiji reporter je vidio milicije u zapadnom, turkmenskom dijelu grada, na položajima koje su kurdski borci napustili. Sporadična pucnjava i eksplozije mogle su se čuti u gradu. 
 
Glasnogovornik dominantno šijitskih milicija, tzv. Narodnih mobilizacijskih snaga, Ahmed al-Asadi, prije nekoliko sati priopćio je da su “ostvarili sve svoje ciljeve” u preuzimanju područja od kurdskih boraca, dodavši kako nisu ušli u centar grada. 
 
Vijesti o iračkim snagama u Kirkuku i o njihovim okršajima s kurdskim borcima kose se s obećanjem premijera Hajdara al-Abadija da će ostati izvan grada i da će izbjeći vojni sukob. Kurdski civili masovno bježe iz Kirkuka za glavni grad autonomnog Kurdistana, Erbil, potvrdila je policija u gradu. Tenzije između Erbila i Bagdada eskalirale su nakon referenduma o neovisnosti te regije koji je provela regionalna vlada Masuda Barzanija prije dva tjedna.
 
 
U borbama poginula dvojica pešmerga
 
U borbama su poginula dvojica pripadnika kurdskih snaga, pešmerga, a jedan je ozlijeđen kod naselja Tuz Kurmatu južno od Kirkuka, rekao je sigurnosni izvor. Barzani je pak zapovjedio svojim snagama da "ne započinju rat" s iračkim postrojbama. "Ako budu napadnuti, imaju zeleno svjetlo da se bore svim raspoloživim sredstvima", dodao je Barzanijev pomoćnik.
 
Barzanijev zamjenik Korsat Rasul rekao je da će kurdske snage zaštititi Kirkuk od iračke vojne operacije. "Pešmerge će zaštititi Kirkuk i neće dopustiti da se gradu bilo što dogodi", rekao je, kako prenosi kurdska novinska mreža Rudaw.
 
Bagdad zahtijeva da im Kurdi prepuste grad
 
Kurdski guverner Kirkuka pozvao je mještane da uzmu oružje i brane svoju pokrajinu, dok je iračka policija pozvala lokalne policajce da se prijave u svoje postaje kako bi održali red u gradu. Iračka vojska tvrdi da želi “zaštititi narod Kirkuka”. Pešmerge nadziru Kirkuk od sredine 2014. kada su se iračke snage povukle pred ofenzivom Islamske države, a Bagdad sada zahtijeva da se grad vrati pod njegovu kontrolu. 
 
Iračko vijeće za nacionalnu sigurnost optužilo je u nedjelju Kurde da u Kirkuk dovode snage povezane sa zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana, ocijenivši da je to "proglašenje rata".

Američki State Department objavio je kako pozorno prati razvoj događaja u području Kirkuka i da je "vrlo zabrinut" izvješćima o konfrontaciji snaga iračke vlade i kurdskih pešmerga, dok je Pentagon pozvao iračke i kurdske snage na "izbjegavanje akcija koje izazivaju napetost" i vraćanje dijalogu kako bi riješili tenzije i razriješili međusobne razlike.
 
Obje sukobljene strane američki su saveznici u borbi protiv Islamske države. Da situacija bude još apsurdnija, i jedni i drugi su naoružani i obučavani od strane SAD-a za ovu svrhu. No bivši saveznici sada su na pragu novog rata koji će Irak i čitavi Bliski istok baciti u kaos s dalekosežnim i nepredvidivim posljedicama.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.