Indijski ministar zdravstva: Zaustavili smo širenje koronavirusa

Foto: Epa

INDIJSKE vlasti su danas priopćile kako su uspješno zaustavile porast zaraza covidom-19, pri čemu u petini njezinih okruga već tjedan dana nije zabilježen novi slučaj zaraze.

Zemlja s 1.35 milijardi stanovnika je u jednom trenutku imala najveći broj slučajeva u svijetu nakon Sjedinjenih Država iako je stopa zaraze počela značajno padati nakon sredine rujna. Neka istraživanja sugeriraju da su određena područja Indije stekla prirodni imunitet krda (kolektivni imunitet) nakon velikog broja zaraženih.

"Indija je uspješno obuzdala pandemiju", rekao je ministar zdravstva Harsh Vardhan, navodeći da je u posljednja 24 sata zabilježeno manje od 12.000 slučajeva. Dodao je kako u 146 od 718 indijskih okruga već tjedan dana nije bilo novih infekcija, piše Reuters.

Najava popuštanja mjera

S obzirom na pad broja novozaraženih, indijske vlasti su najavile kako će od 1. veljače ukinuti ograničenja uporabe javnih bazena, omogućiti rad kino dvoranama i kazalištima s više od 50% kapaciteta i dozvoliti rad izložbenim dvoranama.

Druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu započela je 16. siječnja program cijepljenja protiv covida-19 s ciljem da do srpnja i kolovoza cijepi 300 milijuna ljudi. Do sada je cijepila oko 2.4 milijuna stanovnika.

Indija je do sada zabilježila 10.7 milijuna infekcija i 153.847 smrtnih slučajeva.

55% stanovništva već bilo zaraženo?

Indijska dijagnostička kompanija Thyrocare Technologies Ltd. rekla je za Reuters kako su testiranja protutijela na više od 700.000 ljudi pokazala da je 55% stanovništva zemlje vjerojatno već preboljelo covid-19.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je navela kako je za prirodan kolektivan imunitet potrebno da imunitet ima najmanje 60% do 70% stanovništva.

Visokopozicionirani indijski dužnosnik za cjepiva rekao je za Reuters da ne misli da je Indija dosegla tu razinu, ali da bi čak i manji postotak imuniteta mogao usporiti širenje virusa.

"Većina naših visoko naseljenih okruga i gradova je do sada prošla pandemiju... i vjerojatno dosegla ono što volite nazivati ​​imunitetom krda", rekao je početkom siječnja Vinod Kumar Paul, koji je na čelu Odbora za strategiju cjepiva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.