Imate navijačke zastavice na autu? Prestanite plakati zbog cijene goriva

Foto: Pixsell/Nikola Cutuk

ISTRAŽIVANJE britanskih stručnjaka otkrilo je da vožnja sa zastavicama na autu povećava potrošnju goriva. 

Ovih dana hrvatske ceste i parkirališta preplavili su automobili ukrašeni zastavicama pričvršćenima za prozore. Kao i svake godine kad se održava prvenstvo nečega, Hrvati požele preko svojih auta iskazati koliko podržavaju reprezentaciju, a ovo Svjetsko prvenstvo nije iznimka. 

Prosvjed protiv skupog goriva

Upravo u vrijeme održavanja prvenstva, u Hrvatskoj su u dva navrata održani prosvjedi protiv poskupljenja goriva. Građani su se usprotivili podizanju cijena goriva i demonstrativno zaustavili svoja vozila na prometnicama. S druge strane, iako prosvjeduju protiv skupljeg goriva, mnogo hrvatskih vozača ovih dana nesvjesno troši više goriva nego inače. 

Britanski stručnjaci su, prema studiji dr. Antonija Filipponea sa Sveučilišta u Manchesteru, pomoću zračnog tunela zaključili kako zastavice na autima povećavaju potrošnju goriva. Drugim riječima, ako ovih dana vozite sa zastavama na autu, trošite više goriva. 

"Veća zastava, veći otpor"

Stručnjaci su izračunali kako svaka zastavica srednjih dimenzija povećava trošak za otprilike tri posto. Ako postavite četiri zastavice, kao što vozači po Hrvatskoj najčešće rade, potrošnja goriva će se povećati za 12 posto.

Tri su ključna čimbenika o kojima ovisi otpor zraka: veličina vaše zastave, materijal zastave i brzina kojom vozite. Što je zastava veća, otpor je veći. Recimo, ako na automobilu nosite velike zastave, posebno one napravljene od gušćeg materijala, možete trošiti i 20 posto više goriva.

Dok automobil stoji na semaforu ili vozi sporo, otpora nema. Na autocestama i brzim cestama, doduše, ovo predstavlja veći problem. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.